Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liberalernas Ingeborg Wiksten lämnar både region- och rikspolitiken – drevet på sociala medier har blivit outhärdligt, menar hon

”Uthängd om och om igen” – drev på sociala medier fick ännu en toppolitiker att hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett av regionråden i Västernorrland, Ingeborg Wiksten (L), lämnar politiken helt efter valet nästa år.

Orsaken uppges vara det hätska debattklimatet. ”Att om och om igen blir uthängd på internet; förnedrad, trakasserad och påklistrad osanna påståenden, tär enormt” skriver hon i ett mejl.

Ingeborg Wiksten, regionråd i länet och ledamot Liberalernas partistyrelse, lämnar alla sina politiska uppdrag efter valet, och hon gör det för att hon inte längre står ut med drevet på sociala medier:

– Det politiska klimatet har hårdnat betydligt de senaste åren. Att om och om igen blir uthängd på internet; förnedrad, trakasserad och påklistrad osanna påståenden, tär enormt.

– Jag känner att det har blivit en arbetsmiljö jag inte kan verka i längre, säger hon till SVT.

– Det blir omöjligt att leva med det här varje dag, dygnet runt. 

Också Asplund lämnar

Det är bara lite drygt tre månader sedan som regionrådet Lena Asplund (M) meddelade att också hon lämnar regionpolitiken efter valet hösten 2022.

Så sent som för en vecka sedan lämnade hon sin hemstad Sollefteå i några dagar för att bo på hotell i Sundsvall sedan hon känt sig mycket hårt utsatt för hat och hot framför allt i debatten i sociala medier om Sollefteå sjukhus framtid.

Uppmanade folk att spotta

Bland annat frågade sig en skribent hur Asplund vågade bo kvar i Sollefteå, medan en annan uppmanade alla som träffade på henne i Sollefteå att spotta på henne.

Drabbar det här kvinnliga politiker i större utsträckning än manliga?


– Ja, jag tror det, jag tror det är lättare att gå på oss kvinnor, och särskilt bakom en skärm i sociala medier, säger Ingeborg Wiksten.

– Varför är det så, tror du?


– Ja, om jag det visste.

Ingen direkt markering mot partiet

Som klassisk socialliberal har Wiksten varit motståndare mot partiledaren Nyamko Sabunis vilja att börja samarbeta med Sverigedemokraterna, men avhoppet från partistyrelsen är inte en protest mot det, säger hon:

– När man tar ett sådant här beslut är det många saker man väger in, säger hon, men det här beslutet handlar om trycket på sociala medier och en arbetsmiljö jag inte längre vill ha, det är det dominerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer