Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regionpolitikern Lena Asplund (M) om den senaste tidens hat och hot hon upplevt i Facebookgruppen ”Sollefteå & Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus” Nu har hon polisanmält ett inlägg. Foto: SVT

Lena Asplund (M) polisanmäler hot och hat på sociala medier – lämnar Sollefteå

Publicerad

Lena Asplund har tagit en paus. En paus från Sollefteå, från politiken och från hat och hot på sociala medier. – Jag kände obehag av att gå och handla ens, berättar hon på ett hotell i Sundsvall dit hon tagit sin tillflykt i några dagar.

Lena Asplund har en lång politisk karriär bakom sig. Riksdagsledamot mellan 2006 och 2018, förbundsordförande för Moderaterna i Västernorrland och de senaste åren som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västernorrland.

Hat och hot

Det var i Facebook-gruppen ”Sollefteå & Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus” som de obehagliga meddelandena började dyka upp för några dagar sedan. Trots att administratörerna för gruppen hävdat att de försökt rensa i kommentarerna har hatet brett ut sig och i många fall spätts på.

Vad ska man tåla som politiker?

– En saklig debatt absolut. Men inte tåla personangrepp, kränkningar och hot.

Lena Asplund har nu polisanmält ett inlägg där hon utpekas som psykopat. I klippet berättar hon vad hon utsatts för och hennes tankar om sin politiska karriär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet