– Politiker känner att det inte är värt att fortsätta, säger Landstingets säkerhetschef Mats Jonsson. Foto: SVT

Flera politiker slutar efter hat och hot

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I kölvattnet av den infekterade BB-debatten i Sollefteå har det förekommit dödshot och hat. Nio förtroendevalda landstingspolitiker lämnar politiken och ytterligare tre överväger att hoppa av.

Tre politiker uppger dessutom att de utsatts för våld på grund av sitt ställningstagande i BB-frågan, visar Uppdrag gransknings undersökning. Landstingets säkerhetschef berättar om två stormiga år med hat, hot och otrevligheter på i första hand sociala medier.

– Det är ett hot mot demokratin. Politiker väljer att inte ställa upp till omval och i längden blir det svårt att rekrytera nya, såklart. Det är inte alls bra, säger Mats Jonsson.

Obehagliga sms, mejl och brev

Uppdrag granskning har undersökt följderna av den infekterade debatten. I den grupp som röstade nej till nedläggningen av BB är det 31 procent som berättar om obehagliga påtryckningar medan hela 81 procent gör det i gruppen som röstade ja.

De berättar om obehagliga sms, mejl, brev och Facebookinlägg. I något fall var budskapet ”jag vet var din mamma bor”, en annan berättar om en knuff utför en trappa.

Flera pekar särskilt ut Sollefteåkampanjen och olika Facebookgrupper som ansvariga för tonläget.

– Det är fruktansvärt att det finns politiker som blivit kränkta och hotade men vi har hela tiden uppmanat folk att gå de demokratiska vägarna. Vår rörelse vinner inget på hat och hot, säger Kerstin Brandelius i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

”Orkar inte ta emot mer skit”

Inför valet i höst kommer nu avhoppen. Sex politiker har redan hoppat av, tre ställer inte upp för omval och ytterligare tre överväger att lämna politiken till följd av påtryckningarna.

Christer Sonidsson (S) är en av dem som nyligen valt att hoppa av:

– Jag går av personliga skäl. Jag orkar inte ta emot mer skit som man får från vänner, grannar och på olika möten. Man tvingas stå till svars för allting utan att vi rår för det, säger han.

Regionfullmäktige i Västernorrland har 77 ledamöter. Av de som deltog i BB-beslutet har 66 svarat.

Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 10 januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet