Hör professor Olle Lundin uttala sig om kommunens kampanjande: ”Om inte kommunerna efterlever våra lagar, vem i hela friden ska då efterleva dem?” Foto: SVT

Kommunen drev kampanj mot nedläggning vid sjukhus – bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I strid mot kommunallagen har Sollefteå kommun lagt pengar på att försöka påverka landstingspolitikerna att stoppa nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus. Kommunen har tryckt upp affischer och kampanjknappar för skattepengar.

Affischerna med ett hjärta och texten ”Vi står bakom Sollefteå sjukhus” har synts i demonstrationer och på nyhetsbilder runt om i landet. Samtidigt är det ett brott mot kommunallagen när en kommun lägger sig i sådant man inte har med att göra.

– Nej, man får inte göra någonting åt det hållet. Kommunen ska ägna sig åt sin verksamhet och det ska man inte blanda ihop med det som ska skötas av andra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Fakturor på 85.000 kronor

Olle Lundin hänvisar till Regeringsrätten som 1993 konstaterade att det var ett lagbrott av Malmö stad att driva kampanj för att Öresundsbron skulle byggas.

Ändå förekommer det att kommuner lokalt sätter sig upp mot beslut som fattats av andra myndigheter och Sollefteå kommun har gjort det förr. På 1990-talet satsades kommunala pengar på att försöka stoppa regementsnedläggningarna.

Kommunalrådet Åsa Sjödén försvarar att man nu gör det igen. De fakturor för sjukhuskampanjandet som Uppdrag granskning hittat uppgår till 85.000 kronor.

– Jag vet att kommunen bekostat det men jag vet också att det fanns ett oerhört stort tryck inifrån organisationen, från medarbetare och från medborgare att vi från kommunen skulle vara tydliga att vi ställde oss bakom personalen på sjukhuset, säger Sjödén.

Professorn: Lagar ska efterlevas

Men i det här fallet handlar det inte om kommunens verksamhet utan om landstingets, menar Olle Lundin.

– Även om det kan kännas bra i magen på något vis så finns det ju av riksdagen stiftade lagar som ska efterlevas. Om inte kommunerna efterlever våra lagar vem i hela friden ska då efterleva dem?

Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 10 januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet