Foto: TT

Få koll på debatten om vården i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomiskt moras är en följetong i landstingspolitiken. I åratal har politikerna försökt få ordning på ekonomin, men det innebär nedskärningar och nedläggningar. Alla försök har mötts av starka protester.

Vården i Västernorrland har brottats med ekonomiska problem under lång tid. Västernorrlänningarna blir färre, äldre och mer vårdkrävande. Skatteunderlaget blir mindre, statsbidragen lägre och kostnaderna inom hälso- och sjukvården skenar när sjukhusen blir alltmer beroende av stafettpersonal.

Kritiserade konsulter

Under Socialdemokratisk ledning enades samtliga partier 2008 om en strukturomvandling som skulle skära 300 miljoner av landstingets kostnader. Men väljarnas missnöje med nedskärningarna var enormt – konsultskandaler och hårdföra metoder spädde på misstron.

Maktskiften

Så efter valet 2010 blev det maktskifte. Väljarna trodde på Vårdalliansens vallöfte om ordning och reda i landstingets ekonomi. Men efter fyra år med Vårdalliansen vid rodret var läget fortfarande allvarligt.

Nu blev det maktskifte igen och 2015 lade S+V+MP fram en besk medicin för att få rätsida på ekonomin. 160 miljoner måste sparas in.

Förslaget innebar bland annat att BB i Sollefteå skulle läggas ner, den planerade och akuta kirurgin samt ortopedin skulle försvinna. Samtidigt skulle verksamheten i Sollefteå utökas när det gällde smärtlindring, rehabilitering, medicin, geriatrik och onkologi.

Politiskt kaos

Men förslaget föll inte i god jord i Ådalen. Ett politiskt kaos utbröt, landstingsdirektören och landstingsstyrelsens ordförande byttes ut och skatten höjdes för att få in pengar.

Men skattehöjningen var bara en kortsiktig lösning, besparingskraven finns kvar och den politiska majoriteten har gått vidare med sina förslag.

Geografi spräcker samarbeten

Landstingsledningen har valt att dela upp nedläggningsbesluten under ganska lång tid. För varje beslut som fattats har motsättningarna växt och protesterna blivit starkare.

Socialdemokraternas samarbete med Vänsterpartiet sprack mitt itu när Socialdemokraterna bröt samarbetet och två av vänsterpartisterna valde att hoppa av och som politiska vildar stödja S-politiken.

Samtidigt har slitningarna blottat en djup klyfta mellan Ångermanland och Medelpad. Flera ångermanländska S-politiker har hoppat av eller valt att rösta emot partiet. Även den forna alliansen bråkar internt. Någon samlad opposition med konkreta förslag om hur pengarna ska sparas lyser med sin frånvaro.

Högt tonläge

Flera aktionsgrupper har bildats och tonläget i debatten är stundtals mycket högt. Stormöten och demonstrationer har avlöst varandra. Politiker har hotats och kritik har riktats mot flera av grupperingarnas ”kampanjmetoder”. Till och med kyrkan har lagt sig i den världsliga debatten.

Starka känslor

I slutet av januari 2017 gjorde de anställda på BB i Sollefteå sin sista dag, samtidigt beslutade regionstyrelsen att även lägga ner den akuta kirurgin i Sollefteå.

I receptionen på Sollefteå sjukhus samlades ockupanter i ett sista försök att rädda BB. Åsikterna om vården är många och känslorna starka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet
Mer Västernorrland
Mer Nyheter