Annie Lööf på Sollefteå Sjukhus. Foto: Peter Nässén/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här gästar Annie Lööf Sollefteå sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gästade centerledaren Annie Lööf (C) Sollefteå sjukhus och träffade BB-ockupanterna och anställda på sjukhuset.

Besöket inleddes med ett möte med personalen som tidigare jobbade på det nu nedlagda BB. Efter det stod ett möte med aktionsgruppen och ockupanterna på programmet. Samtidigt passade SVT på att ställa några frågor.

Varför har du valt att åka till Sollefteå? 

– För Centerpartiet så handlar det om jobb och tillväxt, fungerade infrastruktur och en fungerande välfärd i hela landet. Jag är här för att lyssna in den folkliga opinionen.

Kommer du se till att BB i Sollefteå öppnar igen? 

– Det är ju inte ett nationellt beslut, utan det är ju Socialdemokrater i den här regionen som fattat beslutet. Men jag hoppas att de lyssnar på den folkliga protesten som finns här, för även folk som bor i glesbygd och landsbygd ska ju inte få en försämrad tillgänglighet till vården. 

Men kommer du att göra någonting praktiskt för att se till att det blir ett BB om du får chansen? 

– Givetvis kommer vi från nationell nivå se till att kommuner och landsting får tillräckligt med resurser för att kunna investera i välfärden. Centerpartier lägger ju 2,5 miljard mer än vad Socialdemokraterna gör i sin regeringsbudget på kommuner och landsting. För Västernorrlands del blir det över 60 miljoner med Centerpartiets förslag. 

S hävdar ju att det här är ett resultat av politiken som fördes av alliansen här under förra mandatperioden. Man gick ju väldigt mycket back då, så är inte det sant? 

– Det är bara trams. Och det visar att Socialdemokraterna är pressade internt men också här i Västernorrland över de beslut man fattar. Man måste ju ta ansvar för nedläggningsbesluten man tar här. 

Men med en ekonomi i back på cirka 150-180 miljoner så måste man väl hitta på någonting? 

– Självklart, men om man lägger ned BB här så innebär det en besparing på 0,16 procent av den totala budgeten. Samtidigt vet vi att en stafettläkare här kostar nästan samma summa per år, cirka 15 miljoner. Det kräver ju ett omtag från Socialdemokraterna för att se till att stärka välfärden, kvaliteten och tillgängligheten i hela länet. 

Men ett problem är ju att man inte hittar personal. 

– Som Centerpartist är jag mycket väl medveten om den tuffa situation som man har i gles- och landsbygd. Och vi har ju ett långt engagemang i den här frågan. 

Nu är redan besluten om nedläggning fattade, varför kom du inte hit innan besluten var fattade? 

– Jag har varit här i såväl Sollefteå som Kramfors tidigare men inte just i den här frågan. Det här är ju en fråga för landstinget och man har fattat ett beslut lokalt. Regionala centerpartister har varit med i debatten, vi har drivit den här frågan nationellt och lyft frågan i nationell media den senaste månaden. Och för mig är det en grundläggande rättighet att människor i gles- och landsbygd inte ska få en försämrad tillgänglighet till välfärd och jobb och tillväxt. 

Är inte det här bara ett sätt att plocka politiska poäng på ett beslut som redan är fattat och som ni inte behöver stå till svars för? 

– Nej, så jobbar inte riktigt vi i Centerpartiet. Vi har en tradition i över 100 år att kämpa för landsbygden, inte minst i Norrlands inland. Och här i den här regionen kommer ju också Stefan Löfven ifrån och och jag tycker det är anmärkningsvärt att statsministern inte besökte och tog upp frågan under sin så kallade landsbygdsturné förra veckan då han besökte andra orter. Men det här är ju akut. 

Har BB här blivit en symbolfråga?

Nej det har det inte. Frågar man människor som bor här i Ådalen så har det inte blivit det. Det handlar om en möjlighet för multisjuka äldre och gravida kvinnor att känna trygghet i de mest utsatta skeendena av livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet