Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kinesiska batteribolaget om etableringen i Torsboda: ”Betydande miljöpåverkan” Foto: SVT/ Torsbodabolaget AB

Kinesiska bolaget om etableringen i Torsboda: ”Medför betydande miljöpåverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska jätteföretaget PTL:s etablering i Torsboda norr om Timrå skulle i stort sett inte ge några utsläpp alls – men i en färsk miljörapport bedömer nu företaget att ”verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan”.
Råmaterialet till produktionen ska dessutom transporteras från Europa – och består av restprodukter från petroleumtillverkning.

På en uppmärksammad presskonferens i början av maj släpptes bomben – ett kinesiskt företag, PTL ska etablera tillverkning som ger 1 900 jobb i regionen.  Företaget ska tillverka grafitpulver, något som krävs för att tillverka bilbatterier.

Miljöeffekter tydliga i ny rapport

Etableringen sker i två steg och i början av 2027 ska man producera runt 100 000 ton grafitpulver per år.
Nu väntar miljötillståndsansökan, och i en första rapport gör företaget bedömningen att verksamheten innebär betydande påverkan på miljön.

Bland annat kommer årligen 265 ton svaveldioxid och kväveoxid – två försurande ämnen – samt flyktiga ämnen som bildar markozon att släppas ut i luften.

Halv miljon ton råämnen skeppas från Europa

Som råmaterial till grafitpulvertillverkningen kommer bland annat restprodukter från petroleumindustrin att används, ämnen som petroleumkoks och kimrök.

Råmaterialet, en halv miljon ton årligen, ska fraktas från Storbritannien och Europa till bland annan hamnen i Söråker för att sedan tas över på lastbil. Företaget räknar med upp till 100 tunga transporter per arbetsdag på vägarna till produktionsanläggningen.

Enligt underlagsrapporten från IVL, Svenska Miljöinstitutet, är företagets bedömning att verksamheten i Torsboda ”antas medföra betydande miljöpåverkan”. 

Den preliminära tidsplanen är att tillståndsansökan ska inlämnas i oktober 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet