Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Louay Bygdén/SVT

Tre frågor om: Torsbodafabrikens miljöpåverkan – länsstyrelsen om utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska bolaget PTL ska producera 100 000 ton grafitpulver per år i anläggningen i Torsboda, Timrå kommun. En produkt som ska användas som anodmaterial vid produktion av batterier i Sverige och övriga Europa. Just nu pågår en process för att utreda den miljöpåverkan som verksamheten kommer att ha.

Första steget är en så kallad samrådsprocess som är ett krav innan bolaget kan slutföra sina ansökningshandlingar. Därefter kommer själva prövningsprocessen som sker i Mark- och miljödomstolen.

Under samrådsprocessen gör länsstyrelsen och andra lokala myndigheter en bedömning av verksamhetens miljöpåverkan och ges möjlighet att påverka tillståndsansökan. Det kinesiska bolagets utredning är en del av underlaget.

I klippet kommenterar Maria Lundgren på Miljöprövningsenheten, länsstyrelsen i Västernorrland hur utsläppen och transporterna kommer att påverka miljön. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet