Lena Asplund, moderat ordförande för HSN i regionen, är skeptisk till Ådalsklinikernas plan för ett litet sjukhus i Nyland.

Regionrådet: ”Det räcker inte – på långa vägar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett kapital på 5 till 15 miljoner – för att kunna dra igång verksamhet redan nästa höst. Det är Ådalsklinikernas plan för f d Hammars sjukhem i Nyland.  Regionrådet Lena Asplund är minst sagt skeptisk till  den kalkylen – och något större behov skicka patienter det nya sjukhuset har hon svårt att se.

– Jag vill egentligen inte uttala mig generellt om satsningen, säger Asplund, som menar att det finns många frågetecken kring Ådalsklinikernas planer.  

– Vad vill de konkret göra och vilka pengar har man för detta?, undrar hon.

Långt ifrån tillräckligt

Ådalsklinikerna AB har skissat på att 5 till 15 miljoner skulle räcka för att komma igång, men Lena Asplund ställer sig frågande till den siffran;

– Jag är ledsen, men jag tror inte att det räcker, det räcker inte på långa vägar, säger hon.  

När det gäller vårdcentraler har det ju öppnats för konkurrens från privata vårdföretag. Det här är reglerat i det som kallas LOV, lagen om valfrihetssystem. 

Betala ur egen ficka – eller remiss

Men det gäller inte för specialistvård i sjukhusform som Ådalsklinikerna AB planerar för i Nyland.  Ett sjukhus i privat drift kan antingen bygga på patienterna själva betalar vad vården kostar eller att regioner i landet köper tjänster av bolaget genom att skicka dit patienter på remiss.

”Behovet är stort”, menar företrädare för bolaget.

Men Lena Asplund ser inget större behov – åtminstone inte från Region Västernorrlands sida. 

Hör henne kommentera detta  – och hör hennes syn på BB-planerna i Nyland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.