Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som nu fyllt 18 år var minderårig när han enligt misstankarna skulle skjuta en gängrival i Sundsvall. Nu misstänks han för försök till grov utpressning mot en Sundsvallsbo. Se och hör mer i klippet. Foto: ur polisens förundersökning

Det stora polistillslaget: Dömd ung man häktad igen – ska ha försökt utpressa Sundsvallsbo

Uppdaterad
Publicerad

En av de mycket unga personer som dömdes i det stora gängmålet i Sundsvall förra året sitter nu häktad misstänkt för försök till grov utpressning mot en person i Sundsvall.

Brottet ska ha skett digitalt på distans, tillsammans med två 16-åriga pojkar. Så sent som i slutet av mars dömdes mannen till sluten ungdomsvård i det stora gängmålet i Sundsvall.

Kammaråklagare Henrik Wallin är mycket sparsam med detaljer i ärendet.

– Utredningen är inne i ett mycket känsligt skede just nu, säger han till SVT.

Knarkkriget i Sundsvall

Men han bekräftar att brottet som ska ha skett i mars i år har anknytning till det stora gängmålet efter polistillslaget på flera adresser i Sundsvall förra vintern.

Henrik Wallin ville få mannen, nu 18 år, häktad som på sannolika skäl misstänkt för försök till grovt olaga tvång – eller i vart fall för brott mot inkassolagen. Rätten häktade mannen, men som misstänkt för försök till grov utpressning.

Se och hör mer i klippet här ovan.

Den unge mannen var en av 15-talet personer som greps vid den stora polisinsatsen i Sundsvall i januari fjol – det som blev starten till ett flertal ytterligare utredningar om gängrelaterad brottslighet i länet på senare tid.

Skulle utföra skjutning

Mannen, då 17 år, var en av dem som stod och väntade på en leverans av skjutvapen när polisen slog till. Minuterna senare var det enligt åtalet meningen att han skulle vara med och utföra en planerad dödsskjutning av en gängrival i Sundsvall.

Hans handleder och fotleder var tejpade – enligt polisens teori för att inte lämna dna-spår som skulle kunna binda skyttarna till dådet på den tänkta brottsplatsen.

Han var en av de totalt 24 personer som ställdes till svars i Sundsvalls tingsrätt i den efterföljande rättegången.

Dömdes till sluten vård

Mannen dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader för både förberedelse till mord och grovt vapenbrott. I hovrätten friades han dock för misstankarna om mordförberedelser och fick straffet sänkt till åtta månader.

Den domen kom den 27 mars – alltså i direkt anslutning till att det misstänkta grova utpressningsförsöket ska ha skett.

Mannen är skriven i Skåne. Inte heller någon av de båda misstänkta 16-åringarna ska vara från Västernorrland.

UTPRESSNING

Utpressning består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet.

Beskyddarverksamhet räknas som en form av utpressning.

Utpressning skiljer sig från rån genom att hotet vid rån sker vid trängande fara och de facto inte lämnar offret något val.

Utpressning av normalgraden ger fängelse i upp till två år. Är brottet grovt – som det som misstänks ovan – kan den åtalade dömas till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: lagen.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet