Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen fanns på plats när rättegången i det tredje stora gängmålet startade vid Sundsvalls tingsrätt på torsdagsmorgonen. Foto: Per-Erik Ström SVT

Rättegången i nya gängmålet flyttad till Sundsvalls tingsrätt – kriminalvården hinner inte transportera häktade

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen startade rättegången i det nya stora gängmålet i Sundsvall, det tredje på ett år.

Meningen var att huvudförhandlingen skulle hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna, med den högsta säkerhetsklassningen i landet.

Men i sista stund flyttades den till Sundsvall – varför kan du se och höra i videon.

Sammanlagt tolv personer står åtalade och det handlar bland annat om förberedelse till mord, grova vapenbrott, grova narkotikabrott och penningtvätt.

Att huvudförhandlingen i målet efter ett sent beslut hålls ”på hemmaplan” i Sundsvalls tingsrätt innebär att det är första gången som det senaste årens gängbrottslighet avhandlas på plats i Sundsvall.

Knarkkriget i Sundsvall

Men det innebar inte i sin tur att det rådde rigorös säkerhetsbevakning i tingsrätten i Sundsvall på torsdagsmorgonen.

Ingen hotbild

– Vi har inte fått några uppgifter om att det finns någon eller några hotbilder i det här målet, meddelade personalen på tingsrättens expedition.

Och inledningen av huvudförhandlingen i det omfattande gängmålet blev en lugn historia. Inga incidenter inträffade och bara ett fåtal åhörare fanns på plats.

Åklagarteamet presenterade under torsdagen åtalet mot de misstänkta, som nekar till det mesta de anklagas för. Fyra av de åtalade och deras försvarare fanns på plats i rättssalen i Sundsvall, medan de övriga var med via videolänk.

Huvudförhandlingen pågår i ytterligare 20 dagar och avslutas den 5 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet