Emil Källström, länge utpekad som framtidsnamn inom Centerpartiet, berättar om skälet till det överraskande karriärbytet och varför han istället vill jobba inom kemiindustrin.

Stjärnpolitikern från Örnsköldsvik som fick nog – C-profilen om det överraskande karriärbytet

Uppdaterad
Publicerad

Ett drygt decennium i rikspolitikens hetluft fick räcka. Emil Källström, länge utpekad som ett av Centerpartiets stora framtidsnamn, berättar om varför han nu väljer att hoppa av – för att jobba inom ett lokalt kemiföretag i Örnsköldsvik.

– Jag är stolt över mina år inom politiken, jag tycker att jag har fått mycket gjort, säger Emil Källström, stjärnnamnet i Centerpartiet som till slut fick nog. 

Han meddelade för en tid sedan att han tänkte hoppa av – för att göra något helt annat. Källström har varit ett av partiets ledande namn de senaste åren med den tunga posten som ekonomisk-politisk talesperson, ett uppdrag han nu lämnar för ett jobb på ett – välbekant – lokalt kemiföretag i Örnsköldsvik. 

Sekab.

”Grön revolution” lockar

Emil Källström blir nu vice vd och blir ansvarig för affärsutveckling på Sekab.

– Det var en en chans som inte fick missas, säger han. Jag lockas av att få bli en del av en grön industrirevolution. Det handlarom att byta ut oljebaserade kemikalier till hållbara alternativ, menar han.

”Ett nytt Sekab idag”

Sekabs uppmärksammade och turbulenta förflutna i satsningen på etanol för personbilar, en satsning med märkliga affärer och bolag i bland annat afrikanska stater, det är något som Källström inte vill kommentera. Det trots att Ekobrottsmyndigheten så sent som 2015 inledde en utredning av bolagets affärer, en utredning som senare lades ner.

– Sekab är ett bolag som funnits i över 100 år, säger han, och det har varit en tid med både toppar och dalar. Men idag är det ett nytt Sekab, ett bolag med stor framtidspotential, säger Emil Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.