Digital flygledning exporteras

Publicerad

Den fjärrstyrda flygledning som utvecklats på Sundsvall Timrå Airport går nu på export till England.

2015 blev flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall först i världen med att fjärrstyras från ett digitalt flygledartorn i Sundsvall. Flygplatserna följdes sedan av Linköping som kommer att fjärrstyras under 2017.

Systemet har utvecklats av Luftfartsverket och Saab i det gemensamma bolaget Saab Digital Air Traffic Solution. Efter de lyckade installationerna i Sverige går nu systemet på export.

Testinstallationer har tidigare gjorts i Australien, USA, Nederländerna, Norge och Irland. Nu har företaget skrivit kontrakt med Cranfield Airport. Flygplatsen ligger 70 km nordväst om London och ägs av Cranfield University.

– Digitala tornet för flygtrafikledning innebär ett stort lyft för Cranfield Airport och universitets forskningsverksamhet. Våra befintliga faciliteter i kombination med det digitala tornet gör Cranfield till Europas ledande anläggning för flygforskning, säger professor Sir Peter Gregson, rektor och VD för Cranfield University i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet