Birgitta Ring sitter med sin surfplatta Foto: Per-Erik Ström / SVT

Brist på trådlöst internet på många omsorgsboenden i Sundsvall orsakar isolering

Publicerad

För de flesta är det idag naturligt att ha tillgång till internet, men många gruppboenden i Sundsvall saknar trådlöst internet.

– Det är väl lika viktigt att vi får ha det som alla andra, vi är väl människor, säger Birgitta Ring.

Birgitta, som är från Sundsvall, är med i Ållateatern där några av medlemmarna har funktionsvariationer. Hon tycker att det är viktigt att träffa sina vänner.

Nu under pandemin råder besöksförbud på gruppboenden i Sundsvall. Att mötas får alltså ske digitalt – men i Sundsvall saknar de flesta gruppboenden trådlöst internet.

Coronaviruset i Västernorrland

”En demokratifråga”

Birgitta Ring berättar att det är dyrt att betala eget wifi när man har en begränsad inkomst som är svår att påverka. Många på boenden har inte råd att betala för det. Frank Arnoldsson, vars son bor på ett gruppboende i Sundsvall, tycker att det i första hand är en demokratifråga.

– Varför ska den här kategorin av människor inte ha det? Varför finns inte det på omsorgens karta? Man ska kunna ha en uppkoppling där lika väl som alla andra har. Det finns ju på skolor och ute på stan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet