Hans Fälldin på Dintur vill inte spekulera om orsaken till kvinnans död Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Dintur: ”Vi lämnar allt underlag till polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre kvinna som hittades död efter torsdagens snöoväder hade blivit hemskjutsad av en taxi. Resan var en sjukresa beställd genom DinTurs beställningscentral.

– Vi lämnar allt vi har om resan till polisen, säger Hans Fälldin på Dintur.

Kvinnan hittades utanför sitt hus i en liten by utanför Kramfors. Detta har gett upphov till spekulationer hurvida kvinnan dött innan hon tog sig in i hemmet eller gått ut vid ett senare tillfälle.

– Dödsfallet utreds av polisen på uppdrag av åklagare och vi lämnar allt underlag vi har om resans beställning till polisen så de har underlag för sin utredning. Jag vill att vi är väldigt försiktiga med slutsatser om orsaken, polisen kommer att komma fram till detta, säger Hans Fälldin administrativ chef på Dintur.

Snöoväder över Västernorrland

Detaljerad beställning

Vid beställning av sjukresor ska det framgå vilka behov man har, om man behöver rullstol, bår eller andra hjälpmedel. Om man behöver hämtning och lämning i lägenheten eller vid dörr måste även det framgå av beställningen.

Vilket ansvar har chaufförerna?

– Grunduppdraget framgår av beställningen, det är chaufförens ansvar. Om det sedan uppkommer akuta och tydliga behov som inte framgår av beställningen så måste ju chauffören efter sitt sunda förnuft och bedömning av personens behov stötta detta. Det är vår förväntning på chaufförerna, säger Hans Fälldin.

Anser du att den som skjutsade den här kvinnan fullföljde sina plikter i samband med transporten?

– Det är en sak som utredningen får visa. Vi känner ju inte till orsakerna till dödsfallet och jag kan inte kommentera vare sig det ena eller andra kring detta då jag inte har informationen. Det  är polisens uppdrag, vi får se vad de kommer fram till, säger Fälldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet