Kommunerna får inte välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst, enligt DO:s tillsyn. Foto: Fredrik Israelsson SVT

DO: Inte tillåtet att välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst

Uppdaterad
Publicerad

Det är diskriminerande av en kommun att låta vårdtagare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. Det visar den tillsyn som Diskrimineringsombudsmannen (DO) genomfört. Men de kommuner i Västernorrland som granskats får ändå godkänt eftersom de kunnat visa på ett bra arbete mot diskriminering.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har efter uppgifter i media om att hemtjänsten i flera kommuner i Västernorrland tillmötesgått vårdtagares vilja om att kunna välja bort personal med utländsk härkomst genomfört en tillsyn där man undersökt kommunernas arbete mot diskriminering.

Har inte tagit ställning

DO menar att det är diskriminerande av en kommun att ge vårdtagare möjlighet att välja bort personal på grund av personens ursprung men har inte tagit ställning till om det har skett i de aktuella kommunerna.

– Vi har inte tagit ställning till om kommunerna diskriminerat någon, det skulle i så fall ha krävts att någon som känt sig diskriminerad hade trätt fram och vad vi vet har inte det skett, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO, som menar att tillsynens viktigaste syfte är att de som omfattas av lagen lever upp till kraven. 

Bra arbete

DO kommer inte att gå vidare i ärendet eftersom man anser att de aktuella kommunerna kunnat visa att man har ett bra arbete mot diskriminering.

Diskrimineringen av hemtjänstpersonal med utländsk härkomst i sju västernorrländska kommuner uppmärksammades efter en granskning som gjordes av P4 Västernorrland.

Granskningen visade bland annat att enhetscheferna tillmötesgått vårdtagares önskemål om att slippa vissa utvalda personer i hemtjänstpersonalen, i planeringen fanns noteringar om att personal med utländsk härkomst inte är välkomna till vissa omsorgstagare. I en av kommunerna hade en chef även planerat att inte anställa personal med utländsk bakgrund som sommarvikarier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet