Kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson (S)

Kommunalrådet: ”Vi måste sätta ner foten”

Uppdaterad
Publicerad

– Man kan inte som vårdtagare neka att någon kommer på grund av utländsk härkomst, säger kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson (S).

Det var på tisdagen som P4 Västernorrland avslöjade att samtliga kommuner i Västernorrland gör det möjligt för omsorgstagare inom hemtjänsten att välja bort personal med utländsk bakgrund. Bland annat är det möjligt i Ånge kommun.

– Först tänkte jag vad tusan är det frågan om. Det lät inte alls bra, säger Sten-Ove Danielsson som är kommunalråd i Ånge, apropå P4 Västernorrlands granskning.

SVT: I radions granskning framkommer att ni i Ånge valt bort vikarier med utländsk härkomst. Stämmer det?

– Nej, det är inte så. Jag har pratat med vår personalavdelning. Av 40 sökande med utländsk härkomst är det 31 som fått sommarjobb och det kan bli fler. Vi klarar oss inte utan de här människorna.

LÄS MER: Diskriminering om personal inte får arbete

Ord står mot ord

Ånge kommun har tagit in 168 vikarier för att klara vården i sommar. Och kommunalrådet förnekar bestämt att det förekommit någon gallring när det gäller sommarrekryteringen av vikarier. Enligt radions uppgifter ska en enhetschef i Ånge ha uppgett att man tagit hänsyn till önskemålen om att slippa viss personal när det kom till rekryteringen inför sommaren. Men det förnekar Sten-Ove Danielsson (S).

– Det stämmer inte. Jag har ingen aning varför den kvinnan säger så, men det stämmer inte. Vi har tagit in 31 stycken och det kommer säkert bli fler, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Till radion ska chefen i fråga ha sagt ”Just nu har vi ingen med utländsk härkomst och jag har tagit hänsyn till det över sommaren också.” Här går alltså kommunalrådets uppgifter stick i stäv med vad tjänstemannen sagt till radion.

TV: Soraya från Iran: ”Det är lite hemskt”

Radion gjorde sin granskning genom att utge sig för att söka plats åt en förälder med behov av hemtjänst, men som ville slippa ”utländsk personal”.

”Ingen katastrof”

Även om Sten-Ove Danielsson poängterar att det inte ska vara möjligt för omsorgstagare att neka att personal kommer på grund av sitt ursprung, tycker han inte att situationen är alarmerande på något sätt.

– Det finns detaljer som inte är bra, men jag tycker inte att det är en katastrof i alla fall. Vi tycker inte att man som vårdtagare kan neka att någon kommer på grund av utländsk härkomst. Det är inte skäl. Vi ska vara jättelyhörda mot våra äldre och deras önskemål, men för att någon kommer från ett annat land. Det kan vi inte ta hänsyn till, säger han.

LÄS MER: ”Inget förbud för medborgare att ha önskemål”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet