Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Soraya från Iran: ”Det är lite hemskt”

Publicerad

Soraya Abbasinezhad från Iran jobbar inom hemtjänsten i Sundsvall. Hon tycker att det är lite hemskt att hemtjänstpersonal med utländsk bakgrund kan bli spärrade av vissa vårdtagare.
– Jag tror att det beror på språket, säger hon men konstaterar också att rasism förekommer.

– Det är lite hemskt, säger Soraya Abbasinezhad som kommer från Iran när hon hör om att hemtjänstpersonal med utländsk härkomst kan bli spärrade av vissa vårdtagare.

Soraya har jobbat inom hemtjänsten i 13 år, men själv inte upplevt problem på grund av sitt ursprung.

– Ingen har frågat mig var jag kommer ifrån, säger hon men hon tror att det finns en rädsla bland gamla människor för personer med utländsk härkomst och hon är medveten om att rasism förekommer.

– Ja, det finns mycket sånt bland de äldre men jag har inte behövt uppleva det själv, förklarar hon och konstaterar att hon själv aldrig blivit stoppad i sitt jobb, tvärt om känner hon sig populär bland de som hon besöker.

– De blir jätteglada över att se mig, säger hon.

Vi följer med när Soraya Abbasinezhad besöker Åke Westman i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall. Åke har inga tankar på att stoppa någon från hemtjänsten på grund av etniskt ursprung.

– Vi har väl inte samma uppfattning allihopa och det är säkert någon som provar med det, men för min del får alla komma, säger han.

LÄS MER: Vårdtagare ”slipper” utländsk personal

Har förståelse

Men Soraya har trots allt viss förståelse för att hemtjänsten ibland tvingas stoppa en del personer.

– Det är klart att de måste göra det eftersom en del inte kan språket, de vi besöker är gamla och man går in i deras hem, om man inte kan språket blir det svårt, förklarar hon men Åke Westman håller inte med.

– Nej, någon sådan har aldrig varit här, inte någon som man inte kunnat förstå, säger han och konstaterar att för egen del fungerar det bra.

– Mycket bra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet