Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå kommun, vill inte införa regler för medborgarnas önskemål.

”Inget förbud för medborgare att ha önskemål”

Uppdaterad
Publicerad

Radions granskning av vårdnadstagares krav inom kommunala hemtjänsten att slippa utländsk personal har fått starka reaktioner. I Timrå kommun är det inte aktuellt att förbjuda önskemål om svensk personal.

Radions granskning visar att alla kommuner i Västernorrland ger vårdtagare inom den kommunala hemtjänsten möjlighet att välja bort personal med utländsk bakgrund. Bland annat i Timrå kommun erbjuds möjligheten, men det är något nytt för socialnämndens ordförande.

– Jag har inte hört det någonstans förut. Jag fick tag på några chefer och de hade inte hört det förrän det kom på radion nu, säger Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå kommun.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Vill tillfredställa medborgarna

Enligt socialtjänstlagen är varje kommun skyldig att erbjuda vårdtagare den hjälp de behöver.

–  Det handlar ju först och främst om att tillfredsställa det som medborgaren vill ha hjälp med, det är det viktigaste för oss, säger Per-Arne Frisk (S).

Det är sedan helt upp till varje kommun att bestämma vem som ska göra jobbet. I radions granskning var Timrå kommun villig att tillmötesgå kravet på att slippa utländsk personal.

Inga förbud aktuella

– Vi i nämnden kanske måste ta och titta på om vi ska justera någonting, att man inte ska få ställa vissa krav. Men jag är tveksam till det. Mer och mer måste vi väl utbilda medborgarna. Vi är blandade raser och blandade hudfärger lite överallt och det kommer vi att vara i vården också, menar Per-Arne Frisk (S).

Det finns inga regler eller riktlinjer för hur kommunerna ska agera. I Timrå kommun är det inte aktuellt att sätta gränser för vilka krav vårdtagarna ska få ställa.

– I dagsläget vill jag ju inte sätta något förbud för medborgarna att ha önskemål, det vill jag absolut inte, säger Per-Arne Frisk (S).

I grannkommunen Sundsvall har man en annan syn på hur personalen i hemtjänsten ska hanteras.

– Att stoppa personal är helt emot vår policy, det är diskriminering, säger Margreth Söderlund, biträdande verksamhetschef vård och omsorg i Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet