DO kräver svar om hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni beslutade Diskrimineringsombudsmannen att starta en tillsyn av länets kommuner när det gäller möjligheten att välja bort hemtjänstpersonal av utländsk härkomst. Nu vill myndigheten veta om det verkligen är så i Örnsköldsvik.

Enligt P4 Västernorrlands granskning var det möjligt för brukare att välja sin hemtjänstpersonal i samtliga av länets kommuner. Men enligt omsorgsnämndens 1:e vice ordförande i Örnsköldsvik, Gunnar Eklöf (V), stämmer det inte.

– Nej, här i Örnsköldsvik har vi aldrig haft den valmöjligheten. Jag vet heller inte av något fall där det har aktualiserats och brukare har velat välja bort personal på det sättet.

Vanligare att det är tvärt om

Däremot menar han att det i en del fall har uppstått arbetssituationer där personalen har utsatts för någonting som kan leda till att personalen fått andra arbetsuppgifter.

Kan det till exempel vara en brukare som fäller rasistiska kommentarer?

– Ja man kan ju inte bortse att det är någonting som kan inträffa och personalen ska ju inte behöva bli utsatt för sådant. Generellt sett så har vi en del hemtjänstpersonal i Örnsköldsvik med utländsk bakgrund vilket vi enbart ser positivt på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.