Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förefaller som någon falskeligen har skickat in en blankett, analog sådan, med uppgift om att den här personen har avlidit”, säger kanslichef Krister Bjermert.

Felaktigt dödförklarad Örnsköldsviksbo är nu officiellt i livet igen

Uppdaterad
Publicerad

En man från Örnsköldsvik, som felaktigt hade dödförklarats hos Skatteverket, är nu livs levande igen.

– Nu kan han då åter igen räknas officiellt som levande. Väldigt olyckligt att det blivit på det här sättet, men jag hoppas att det ska ordna upp sig för honom nu i allafall, säger Krister Bjermert som är kanslichef på Region Västernorrland.

Regionen har nu polisanmält händelsen. Dödsbeviset för mannen, som arbetar på Örnsköldsviks sjukhus, ska ha kommit från en person som uppgivit att hen arbetar som läkare vid kirurgkliniken på sjukhuset i Örnsköldsvik.

Arbetsgrupp tillsatt

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba med detta. Vi har begärt att få ut blanketten från Skatteverket, vi håller på att titta på rutinerna och vi har pratat med Skatteverket hur dom hanterar frågan. Var den här blanketten kan finnas och hur den har använts. Egentligen ska det här göras digitalt, säger Krister Bjermert som tycker hela situationen är väldigt obehaglig.

Händelsen är nu polisanmäld.

I klippet förklarar Krister Bjermert hur regionen försöker reda ut det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.