Polis i uniform står utanför polishuset i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oroliga Sundsvallsbor hörde av sig till polisen efter att listan spridits på sociala medier. Hör Petter Schröder, förundersökningsledare i Sundsvall, om dödslistan i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Dödslista sprids på sociala medier – polisen i Sundsvall: ”Tror den är fejk”

Uppdaterad
Publicerad

Det sprids en så kallad dödslista på sociala medier på personer som ska ha koppling till gängkriminalitet – tre av dem ska bo i Sundsvall. Polisen utreder ärendet men tror att listan är påhittad.

SVT har tidigare rapporterat om en dödslista som spridits på sociala medier, med namn som hade koppling till gängkriminalitet.

Nu har en ny, så kallad dödslista, spridits på bland annat Tiktok. Den nya listan innehåller 40 namn med adresser från hela landet. Tre namn är hemmahörande i Sundsvall. Även den här listan har namn med koppling till gängkriminalitet.

Det finns även diarienummer som polisen använder i utredningar men numren har ingen koppling till gängkriminaliteten – inte heller de Sundsvallsbor som står med, enligt polisen.

– Min slutsats är att den här listan är fejk, säger Petter Schröder, förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland.

”Förstår inte varför de står med”

Polisen har varit i kontakt med några av personerna i Sundsvall och de känner en oro eftersom de inte förstår varför deras namn är med.

– Jag förstår inte heller varför de står med. Det skapar oro för personerna och deras anhöriga, säger Petter Schröder.

Vet inte vem som skapat listan

Enligt Schröder är det svårt att fastställa vem som skapat listan och hur den börjat spridas. Anledningen är att den har spridits många gånger, vilket gör det svårt att spåra.

– Vi vet inte vem som ligger bakom det här. Just nu ser jag inte att vi skulle kunna ro i land en utredning där vi får någon misstänkt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.