Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hennes dotters namn står på den nya, och av allt att döma fejkade, ”dödslista” som sprids på sociala medier. Hör mamman i inslaget. Foto: SVT

”Falsk dödslista” sprids i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En ”ny dödslista” med ett fyrtiotal namn sprids i sociala medier, men enligt polisen är den troligen påhittad. Samtidigt växer oron hos de drabbade och deras anhöriga.

– Vi var alla chockade och rädda. Det är ett trauma, och även om det är en fejklista, är det något som inte kommer försvinna, säger pappan till en av de uthängda.

Tidigare under året spreds en lista över potentiella måltavlor inom den uppmärksammade gängkonflikten mellan Foxtrot och Dalennätverket.   

Listan hittades av polisen i samband med att man beslagtog en mobiltelefon tillhörande en person i den kriminella miljön. Flera av de då uthängda personerna har utsatts för både sprängdåd och skjutningar.  

På listan som nu cirkulerar på sociala medier förekommer flera namn och formuleringar som överensstämmer med den ursprungliga listan, andra namn har tagits bort medan nya har tillkommit. 

Totalt finns ett fyrtiotal namn och adresser med, vissa pekas dessutom ut som närstående till personer i den gängkriminella miljön. På plattformen Tiktok hade inlägget fått omkring 200 000 sidvisningar innan det plockades ner från kontot.  

Enligt uppgift till SVT ska polisen ha tagit listan på stort allvar och i sin initiala utredning kommit fram till att även de som inte har någon relation alls till gängkriminalitet eller personer inom miljön har hängts ut. Listan förmodas vara påhittad, enligt uppgifterna.  

Den tror även Petter Schröder, förundersökningsledare i lokalpolisområde Medelpad: 

– Min slutsats är att det här är en fejklista, säger han.  

Vem kan ligga bakom? 

– Den har snurrat för många varv för att vi ska kunna hitta ursprunget till den, jag tror helt enkelt inte att vi kommer nå i mål med en sådan utredning. 

Oro bland drabbade 

För de utsatta och deras anhöriga växer nu oron att utsättas för våldsdåd.  

En mamma, vars dotter finns med listan, förstår inte hur detta kan ha gått till.  

– Det är en lögn. Vi vet att det inte är möjligt att hon är delaktig i det här och för oss är det viktigt att rentvå hennes namn. Hon fortsätter:  

– Hon har bott och studerat utomlands och kom hem för bara några månader sedan. Större delen av tiden spenderar hon hemma med oss.  

Hennes dotter ska sedan dess varit extra uppmärksam på människor runtomkring henne. 

Hennes pappa säger:   

– Vi är på tårna just nu, så fort en bil saktar ner utanför fönstret håller någon av oss uppsikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.