Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Diamant Salihu svara på tre frågor om den nya dödslistan: ”Rawa Majid står högst upp” Foto: Polisen/SVT

Ny dödslista efter splittringen i Foxtrotnätverket – Rawa Majid står som måltavla

Publicerad

Efter splittringen i Foxtrotnätverket har en dödslista med tilltänkta offer upprättats inom gänget, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

– Det som krävs för att den interna konflikten ska upphöra är att ledande personer på ena sidan dör och resterande ger upp, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Den senaste tidens våldsvåg i Stockholm och Uppsala har skakat Sverige. Flera av dåden misstänks ha koppling till Foxtrotnätverket där en intern konflikt inom det kriminella gänget har lett fram till en splittring i flera falanger.

Huvudkonflikten utgörs av Rawa Majid, ”Kurdiska räven” på den ena sidan och en annan ledarperson, vars mamma sköts till döds förra veckan, på den andra sidan.

Ny dödslista

Uppgifter om en ny dödslista med tilltänkta offer har upprättats inom nätverket. I detta fall handlar det om personer på Rawa Majids sida av konflikten som är uppsatta på listan, enligt uppgifter.

– Det finns ett starkt motstånd mot Rawa Majid och hans falang som pekas ut som ansvariga för den här upptrappningen och den kvinna som sköts. I samband med det har det skapats en dödslista, säger Diamant Salihu.

Rawa Majid sägs vara högst upp på listan och det sägs även att det har samlats in pengar för att försöka få personerna på listan mördade.

– Man vill kunna betala torpeder som kan tänka sig att ta denna typ av uppdrag och röja undan fienderna som man, till varje pris, vill bli av med.

Barn rekryteras

I flera fall har barn rekryteras som torpeder och en sak som har blivit tydlig i splittringen är, enligt Diamant, att väldigt unga personer tas till Stockholm där de får bo i olika lägenheter och får uppdrag i princip varje kväll.

– Det har skapats någon form av terrorceller, som flera beskriver det som.

Unga personer förses i vissa fall med vapen och en adress dit de sa åka för att försöka hitta den tilltänkta måltavlan. Ledarskiktet, som kan sitta i bland annat Turkiet eller i andra svenska städer, hetsar de unga till att utföra dåden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.