Döende Bollstabruk i serieform

Publicerad

Serietecknaren Mats Jonsson växte upp i Bollstabruk norr om Kramfors. I sin nya bok ”Nya Norrland” jämförs förfallet i Bollstabruk med hans nya bostadsort, Telefonplan i Stockholm.

I ”Nya Norrland” beskriver Jonsson klyftan mellan stad och landsbygd. Telefonplans själ beskrivs genom wallraffande i bostadsrättsföreningens styrelse, kartläggning av grannar och infiltration av Konstfack.

Jonsson återvänder också till barndomens Bollstabruk. För att få en bild av dagens Bollstabruk intervjuar han bland annat politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater.

Alla har inte varit nöjda med hans beskrivningar.

– Jag har fått stryk på krogen av en del ”seriefigurer”, säger Mats Jonsson till SVT.  

I klippet ser du en intervju med Mats Jonsson ur SVT:s Gomorron.

Mats Jonsson

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.