i polisens förundersökning finns bilder från parets resa till Tallinn och övervakningsbilder på exmaken och den mördade 23-åringen.

”Dom är ute efter mig”

Uppdaterad
Publicerad

Under de sista veckorna i livet fruktade 23-åringen för sitt liv. Han berättar i ett polisförhör strax innan han mördas om sin rädsla för att flickvännen, hennes exmake och bröder planerade att göra honom illa.

Uppgifterna kommer från ett polisförhör med 23-åringen som gjordes en månad innan han kidnappas i Gävle. Han har precis fått ett dödshot på SMS som också riktar sig mot hans mamma och lillebror. När han vänder sig till polisen berättar han att han med 70-procentig säkerhet vet att det är flickvännens exmake som skickat hotet.

Kvinnan också hotad

Förhöret med 23-åringen kommer att spela en viktig roll när rättegången mot hans mördare idag inleds i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han var utsatt för trakasserier under en längre tid och berättar ingående i förhöret om den kärleksaffär med den gifta tvåbarnsmamman som kommer att kosta honom livet.

De träffades på komvux och började umgås under praktiken på äldreboendet Lindgården i Sundsvall. Båda var 23 år, men hon var en gift tvåbarnsmamma som hade gift sig som 17-åring. Deras förhållande var hemligt, men en dag blir de sedda av kvinnans make och nu tar konflikten fart. Maken kräver att de ska sluta träffas. Flera fall av misshandel, hot och vandaliseringar av bilar polisanmäls.

”Gäller familjens heder”

 Även kvinnan fruktar för sitt liv. Vid ett polisförhör den 16 november berättar kvinnan att hon är rädd. Hon hade tvingats sluta skolan när kärleksaffären blev känd, berättar hon. Hon är rädd för sin man och sina bröder.

– De har inte skadat mig fysiskt men när det gäller familjen och heder vet man aldrig vad de kan göra, berättar hon.

Hon berättar också att om det blev känt att hon pratat med polisen kommer hon att isoleras och frysas ut av släkten. Hon berättar för polisen att hon vill lösa situationen själv genom att lämna sin man.

Sökte skydd på sjukhuset

En och en halvmånad efter det här förhöret gör de slag i saken. De båda 23-åringarna rymmer tillsammans och nu är det pojkvännen som berättar. Det sker i polisförhöret sedan han tagit emot dödshotet mot sig själv, mamman och lillebror via SMS. Han har då en dryg månad kvar att leva.

Han berättar om hur han och flickvännen bestämde sig för att rymma. Det skedde en januarikväll efter ett bråk mellan kvinnan och hennes make. Hon och maken hade påbörjat en skilsmässoprocess och den unga kvinnan hade sökt skydd på psykiatriska kliniken på sjukhuset. Hon var rädd för sitt liv, berättar pojkvännen, men på sjukhuset fick hon inte stanna. Hon hänvisades istället till kvinnojouren. ”Hon var ledsen”, berättar 23-åringen som då hyr en bil och tillsammans ger de sig ut på en resa som bland annat tar dem till Tallinn.

Längtade efter barnen

Efter 6-7 dagar tar hennes längtan efter barnen över och de bestämmer sig för att återvända till Sundsvall.

Hon är nu gravid, men det förekommer olika uppgifter om det är maken eller pojkvännen som är pappa till barnet som senare aborteras.

Under februari går skilsmässan med maken igenom, men trots detta fortsätter konflikten att eskalera. Nu börjar den 23-årige mannen dessutom misstänka att flickvännen börjat konspirera med exmaken och hennes bröder för att röja honom ur vägen. De ”är ute efter” honom säger han.

Han tror det, men är inte säker, berättar han för polisen.

Lockbete i Sundsvall

Han och flickvännen hade gjort slut efter rymningsförsöket men den 28 februari får han ett SMS på jobbet från ett mobilnummer han inte känner igen. Messet verkar vara skickat från flickvännen som skriver att hon tänker ta livet av sig men när han ger sig iväg för att söka upp henne upptäcker han att hennes exmakes bil står utanför. Han blir misstänksam och bestämmer sig för att avvakta.

Senare under natten kommer ytterligare ett SMS från flickvännen som nu vill bli hämtad på ICA Maxis parkering i Birsta där hon säger sig stå och frysa. Han åker iväg för att hämta upp henne men upptäcker på nytt hur exmakens bil står på en undanskymd parkering i närheten.

Mamma och lillebror i säkerhet

Polisutredningen har senare visat att det sannolikt var en av flickvännens bröder som skickat meddelandena och att SMSn tros ha varit försök att locka pojkvännen till en plats där de kunde fånga in honom. Planen misslyckas och istället kommer ett nytt SMS, ett dödshot om att 23-åringen, hans mamma och lillebror ska dödas.

I det här läget väljer han att skicka bort sin mamma och lillebror till utlandet medan han själv flyr till Mellansverige.

Några veckor senare blir kontaktad av flickvännen igen. Hon söker upp honom i Eskilstuna där hon umgås med honom och hans familj i tre dagar innan han slutligen följer med henne till Gävle. Där kidnappas han på Slottstorget och förs bort i en väntande bil.

14 dagar senare hittas han misshandlad och strypt med en snara i Maj söder om Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet