Dom: Skyddsjakt på Junselevargen var korrekt

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Förvaltningsrättens dom på fredagen var Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt på Junselevargen rätt men jakttiden utökas inte.

Domstolen avvisar de tre naturvårdsorganisationernas krav på att stoppa jakten. Däremot avslår Förvaltningsrätten Naturvårdsverkets yrkande om att förlänga licensjaktperioden till 24 mars. Jakten är därmed avslutad då perioden för den ansökta skyddsjakten gick ut den 10 mars.

Det var Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden och Svenska Rovdjursföreningen som överklagade Naturvårdsverkets beslut om att tillåta skyddsjakt på den numera rikskända Junselevargen. Bakgrunden är att den aktuella vargtiken bär på gener från östliga vargar som anses viktiga för den svenska vargstammen.

Ryssvargen

Beslutet om skyddsjakt fattades eftersom vargtiken tillsamans med en varghane bildat revir i Vilhelmina södra samebys vinterbetesland. Tidigare har fyra försök att flytta Junseletiken söderut genomförts, men vargen har hela tiden vandrat tillbaka in i renskötselområdet.

Förvaltningsrätten gör nu bedömningen att beslutet om skyddsjakt var riktigt trots vargtikens genetiska bakgrund och man stödjer sig bland annat på att vargen orsakat det man definierar som ”allvarlig skada” och att andra metoder, t ex en nya flytt av vargen, inte är aktuellt, samt att det inte framkommit något som tyder på att invandringen av finsk-ryska vargar kommer att minska.

Det faktum att jakten trots dagens dom inte kan genomföras eftersom jakttiden är över innebär att vargparet ges möjlighet att föröka sig vilket i sin tur kan innebära en ny situation med betydlig fler vargar i framtiden.

Samtidigt har Länsstyrelsen i Västernorrlands spårare inte hittat några spår efter vargarna den senaste månaden och det har inte heller kommit in uppgifter om dödade renar i reviret och i nuläget vet man alltså inte alls var vargarna befinner sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet