Den nya demoanläggningen ska utvinna ett polymer som kan ersätta oljebaserade polymer Foto: Thomas Sundberg/SVT

Domsjö fabriker bygger ny demoanläggning

Publicerad

Nästa år ska Domsjö fabriker bygga en ny anläggning för att utvinna ett flytande polymer från fabrikens restström. Polymeret som kallas Ecohelix kan ersätta oljebaserade ämnen som används inom pappers- och kartongindustrin.

Redan i januari nästa år ska den nya, mobila demoanläggningen installeras i en lokal på fabriksområdet. Efter att den har kopplats ihop med den befintliga fabriken ska den under två år utvinna ett flytande polymer från bioraffinaderiets restprodukter som idag eldas upp. 

– Anledningen till att man vill ta fram den här produkten från restströmmen från ett bioraffenaderi är att man vill ha ett grönt alternativ. Vi vill ju hitta alternativ till oljebaserade kemikalier idag. Det här är ett sätt att göra det, säger Kristina Elg Christoffersson som är teknologichef på Domsjö fabriker.

Ersätter oljebaserade polymerer

Polymeret som utvinns ur hemicellulosa kan främst användas för att limma ihop kartongskikt, bestrykas på papper och användas som skyddande beläggning på livsmedelsförpackningar. Något som idag görs med hjälp av syntetiska oljebaserade polymerer. En annan miljövinst är att polymeret plockas bort från bioraffinaderiets restströmmar som idag eldas upp.

– Där vi eldar upp våra restströmmar har hemicellulosan väldigt lågt energivärde så den är inte fördelaktig där. Så det är väldigt positivt att vi kan plocka bort ur vår process. Sen är det ju ännu mer positivt att det blir en värdefull produkt, säger Kristina Elg Christoffersson.

Finansieras av EU

Projektet som sträcker sig över fyra år varav demoanläggningen ska köras i två, finansieras av EU. Totalt ska demoanläggningen kunna producera 300 kg Ecohelix-polymer i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.