Foto: SVT / arkiv

Rättegången är över – klubbdirektören riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Framgångssagan Sundsvall Dragons riskerar att sluta med fängelsedomar för ledningen. På fredagen yrkade ekobrottsåklagaren på sex månaders fängelse för tidigare klubbdirektören Anders Jansson.

Rättegången är över.

Basketsuccén som resulterade i två SM-guld har i veckan fått sitt rättsliga efterspel i Sundsvalls tingrätt och tre företrädare för klubben har stått åtalade för grova bokföringsbrott.

Sundsvall Dragons

Tre riskerar straff

I dag avslutades rättegången och åklagaren yrkade på sex månaders fängelse för tidigare klubbdirektören Anders Jansson samtidigt som styrelseordföranden Anders Öhrn och kassören riskerar samhällstjänst, respektive villkorlig dom och samhällstjänst.

Domen kommer om två veckor men redan i dag befarar klubbdirektörens försvarare att det kan bli fällande domar.

– Men samtidigt har även åklagaren gjort klart att ingen gjort något för egen vinning. Det som skett i klubben har gjorts för klubbens bästa och inte från någon enskilds bästa, säger klubbdirektörens försvarare Ulf Karström till SVT.

Konkursmässig redan 2013

Tre personer har stått åtalade för bokföringsbrister på många miljoner.

Under rättegången har det blivit klart att Sundsvall Dragons i praktiken var konkursmässig som förening redan 2013. Det var då som det uppstod bokföringsbrister som sedan eskalerade. När konkursen var ett faktum 2016 och ekobrottsenheten inledde sin utredning saknades verifikationer för miljoner, verifikat som fortfarande saknas, och vid rättegången skulle det redas ut vem – eller vilka – som bar ansvaret.

Det har handlat om förfalskade styrelseprotokoll och en ekonomisk röra. Men det har också handlat om att reda ut vilka personer som bestämde i Sundsvall Dragons.

Var ”Mr Basket”

I dag krävde åklagaren att styrelseordföranden Anders Öhrn och kassören skull ta sin del av ansvaret,  men det var främst Anders Jansson som höll i trådarna, menar åklagaren. Det var hans som var ”Mr Basket” och det var han som i praktiken styrde och ställde i föreningen. Han prioriterade också vilka räkningar som skulle betalas och vilka fakturor som fick vänta.

– Jag yrkade på fängelse för hans räkning för att föreningen bedrivit en stor verksamhet och att det rör sig om stora pengar. Däremot finns det inget som tyder att någon haft personlig vinning av bristerna.

Liknas vid vd

Formellt satt Anders Jansson inte i föreningens styrelse förrän under våren 2016, men betraktas av åklagaren ändå som faktisk företrädare för Sundsvall Dragons. Han liknas vid en verkställande direktör i klubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet