Foto: montage

Från SM-guld till rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls Dragons vann SM-guld 2011. Samtidigt brottades klubben med ekonomiska problem och 2016 begärdes klubben i konkurs. Nu väntar efterspelet där tre tongivande personer åtalas för grovt bokföringsbrott.

Det hann gå ett par år efter Sundsvalls Dragons senaste SM-guld 2011. Sedan byttes de sportsliga rubrikerna ut till rubriker om skulder till Kronofogden, spelare och tränare. 2013 handlade det om obetalda hyresskulder och att flera av lagets spelare hotades med vräkning. Samtidigt försäkrade klubbdirektör Anders Jansson att skulderna skulle betalas inom kort.

– Pengarna kommer in på fordringsägarnas konton om tio till tolv dagar, sa han till Mittnytt den 21 oktober.

Sundsvall Dragons

Fler skulder – fler rubriker

I början av 2014 var Sundsvall Dragons skuldfria efter att skulder på mer än en miljon kronor betalats tillbaka till Kronofogden och Sundsvalls kommun. Men snart hamnade klubben i ekonomiska bekymmer igen. Efter sommaren 2015 uppgick Dragons samlade skulder till Kronofogden på mer än 600 000 kronor.

– Målet är att reglera den skulden de närmaste månaderna, sa klubbens ordförande Anders Öhrn till SVT Nyheter Västernorrland den 25 augusti.

Oundviklig konkurs

Knappt ett år senare är situationen ohållbar. Den 6 maj lämnar Sundsvall Dragons nya styrelse in klubbens konkursanmälan efter att de tagit del av bokföringen. Vid konkursen uppgick skulderna till hela sju miljoner kronor. Samtidigt lämnar styrelsen in en polisanmälan.

– Ja, vi har lämnat in en anmälan till polisen, bokföringen är av sådan art att vi blev rekommenderade att lämna in det till myndigheterna. Vi riskerar ju annars att medverka till att dölja saker och ting och det vill vi inte, sa dåvarande ordföranden Lars Kallin till SVT Nyheter Västernorrland den 6 maj 2016.

Tre personer åtalas

Polisanmälan leder till att tre personerna åtalas för grovt bokföringsbrott. Samtliga har suttit i ledningen för elitklubben. klubbdirektören Anders Jansson, som påstås ha skött bankkontakterna och hanterat kontanter. Anders Öhrn som suttit som ordförande från 1994/95 till maj 2016 och en adjungerad kassör ska enligt åtalet vara ansvariga för grova bokföringsbrott för mer än 18 miljoner kronor. Samtliga åtalade anser sig vara oskyldiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet