Foto: Izabelle Nordfjell, TT

Dubbla förseningar ledde till för tidig död

Uppdaterad
Publicerad

Trots att läkare på Sollefteå sjukhus misstänkte att en patient hade lungcancer blev vidare undersökning inte av. Sju månader senare
inkom patienten akut med svår andnöd.

Behandlingen av en patient på Sollefteå sjukhus anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg av Region Västernorrland eftersom den anses ha lett till patientens för tidiga död.

Anmälan gäller en patient som kom lades in på sjukhuset med misstänkt lunginflammation. När denne skrevs ut skrevs en remiss för undersökning av lungorna och skiktröntgen. Detta eftersom man misstänkte en tumör.

Fick själv påminna om prover

Någon vidare utredning blev dock inte av. Efter cirka sju månader besökte patienten akuten med svår andnöd. Då diagnosticerades lungcancer. Prognosen var inte ljus, patienten fick veta att vården endast skulle bli vara symtomlindrande. Patienten nöjde sig inte med det svaret utan ville att nya vävnadsprover och röntgen skulle göras. Detta gjordes också och analysen skulle utföras på ett annat sjukhus. Men proverna skickades inte förrän patienten själv kontaktade vårdgivaren och efterfrågade resultatet.

Behandlingen försenades igen

I och med detta fördröjdes analysen med cirka två månader. Cytostatikabehandling sattes in under tre månader men fick avbrytas på grund av komplikationer. Patienten fick sedan palliativ vård i hemmet fram till sin död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer