Det har byggts vägar och schaktats massor på ett sådant sätt att projektbolaget Nysäter Wind för tillfället utreds för sex misstänkta brott. Foto: SVT

Dyrare nota för vindkraften – skärpta krav på återställning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen skärper tonen efter de misstänkta miljöbrotten vid Hästkullens vindkraftpark. Länsstyrelsen anser att projektbolaget Nysäter Wind ska skjuta till mer pengar som garanti för att parken på sikt ska återställas.

Tidigare har det ställts krav på ett garantibelopp på 4,8 miljoner. Nu vill länsstyrelsen höja beloppet till minst 30 miljoner kronor.

Bakgrunden är att det skett flera misstänkta brott mot parkens miljötillstånd. Det har byggts vägar och schaktats massor på ett sådant sätt att projektbolaget Nysäter Wind för tillfället utreds för sex misstänkta brott.

Minst 30 miljoner

Det här har fått länsstyrelsen att agera. När miljöprövningsdelegationen först godkände det stora vindkraftprojektet i Viksjö ställdes krav på 4,8 miljoner som garantibelopp för att skogsområdet ska kunna återställas när vindkraftparken någon gång  i framtiden ska avvecklas. Nu vill länsstyrelsen i Västernorrland höja beloppet till minst 30 miljoner.

– Orsaken är de förseelser som upptäckts i parken vid våra inspektioner, men också att garantikraven höjts under senare år. Vi anpassar oss till den praxis som gäller, säger Frida Üebel  som är miljöhandläggare vid länsstyrelsen.

Garanti för framtiden

Normalt ska pengarna finnas till hands för att återställa marken när vindkraftverken efter 20, 30 år ska plockas bort. Pengarna ska också finnas inbetalda i förväg som garanti för det fall att företag som en gång byggde parken inte längre finns kvar på marknaden.

I fallet med Hästkullen i Viksjö menar länsstyrelsen att mark på grund av de misstänkta miljöbrotten kommer att behöva återställas redan i förtid.

Garantibeloppet ska ställas ut som en bankgaranti som länsstyrelsen ska förfoga över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet