Hör varför riksdagsman Jörgen Berglund (M) kräver att staten ska finansiera järnvägens nya signalsystem. Foto: SVT

Dyrt och dåligt – Norrtåg AB:s erfarenhet av det nya signalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Norrtågs start kantades av förseningar, inställda turer och kostnader, mycket på grund av det nya signalsystem som installerats på nya Botniabanan.

– Regionerna i norr har till dags dato fått stå för notan för signalsystemes extrakostnader på 250 miljoner, kostnader som staten borde stå för, säger Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot.

Det finns beslut på att signalsystemet ERTMS, som testats av Norrtåg sedan 2010 då det infördes på Botniabanan mellan Umeå och Kramfors, ska införas nationellt, i hela Sveriges järnvägsnät.

Det väcker oro på flera håll. Dels för att systemet fungerat dåligt och orsakat förseningar och tågstopp och dels för att det blivit dyrt för Norrtågs ägare, de fyra regionerna i norr.

Enligt Olle Tiderman, teknisk chef Norrtåg AB, uppskattas kostnaden till mellan 200 och 250 miljoner kronor, som regionerna i Norr fått stå för.

Nu kräver Moderaterna i Västernorrland att staten, istället för regionerna, tar kostnaderna för implementeringen av det nya signalsystemet. Med sig har de också Stockholm.

Riksdagsledamot Jörgen Berglund (M), meddelar att han ska lyfta frågan i riksdagen och begära besked av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

En kommentar från infrastrukturminister Eneroth publiceras under dagen.

Vad är ERTMS?

ERTMS är ett standardiserat och digitaliserat signalsystem för järnvägstrafik. 

Förkortningen står för European Rail Traffic Management och är ett EU-gemensamt signalsystem.

Signalsystemet är en förutsättning för höghastighetsjärnvägar, skriver Trafikverket.

Det är Trafikverket som ansvarar för införandet av ERTMS i Sverige.

Källa Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.