Maza Ibrahim lär sig att plattsätta Foto: SVT

Dyster trend ska vändas

Publicerad

Vuxenutbildningen som utbildar på gymnasienivå, har köpt in utbildningar som i kombination med SFI, ska göra det lättare för nyanlända att fort komma ut i arbetslivet.

Under utbildningen läser eleverna i så kallade yrkesspår och får en yrkesutbildning samtidigt som de läser svenska eller grundskolekompetens. Sundsvalls kommun satsar under året på flera kurser och intresset är stort.

Upphandlade utbildningar

Bussförare, yrkesförare, hotell och konferens och bygg- och anläggning. Det är de yrkesutbildningar som finns att välja på. Så småningom kommer det även att finnas en vårdutbildning. Maza Ibrahim från Etiopien är den enda kvinnan i klassen och det krävdes lite fundering innan hon sökte byggutbildningen:

– Många tycker att det är svårt att jag ska vara enda tjejen och har hijab och väljer en sådan utbildning. Många säger att jag inte kan välja en sådan utbildning, att jag inte kommer att kunna det här, säger Maza Ibrahim som går byggnadsutbildningen på Star i Johannedal.

Behovsinriktat

58 kommuner i landet satsar på Yrkesinriktad SFI, en statligt och kommunalt finansierad verksamhet.

– Vi har riktat oss till utbildningar där det finns stort behov av att anställa nya medarbetare. Därför är det de här utbildningarna tillsammans med branschorganisationen som vi försöker planera för att skapa jobb, framför allt till personer som kommer från andra länder, säger Kjell Andersson, rektor på Vuxenutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.