E4-tunnel utreds på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Att E4 genom Örnsköldsvik skapar problem är de flesta överens om. Planerna på en tunnel har funnits länge – men pengarna har saknats. Trafikverket har nu tagit fram en ny utredning med två olika tunnelalternativ. Inga garantier finns dock för att det blir av den här gången heller.

22 000 fordon per dygn passerar centrala Örnsköldsvik och det handlar till stor del om tung trafik. Problemen med buller och dålig luft i centrum är inte nya. I mer än 30 års tid har Örnsköldsviks kommun jobbat för att få Europavägen flyttad utanför stadskärnan. 2009 såg det ut att bli verklighet i form av en tunnel genom Åsberget – men även den gången tog det stopp. Regeringen valde bort projektet i sin nationella plan för utvecklingen av transportsystemet till och med 2021.

– Vi trodde starkt på det här projektet och vi vet inte varför det inte togs med. Men vi fick avbryta studien och lägga den på is, säger Kerstin Holmgren, projektledare på Trafikverket.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Nu tar Trafikverket sats igen – med nygamla alternativ. En fördjupad förstudie är ute på samråd och synpunkter kommer att samlas in till och med den 11 januari nästa år. Förenklat kan man säga att det handlar om två alternativ: en tunnel genom Åsberget till en kostand av 1,4 miljarder kronor och en tunnel under befintlig E4-sträckning för 0,9 miljarder kronor.

Förhoppningen är att regeringen vid en revidering av den nationella planen ska plocka med projektet – och därmed skjuta till pengar. Trafikverket vill därför ligga steget före.

– Om det görs en revidering har vi ett nytt underlag att presentera, säger Kerstin Holmgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Mer i ämnet