E4-tunnel utreds vidare

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ska detaljstudera hur en tunnel genom Åsberget kan genomföras.

I snart 30 år har en ny dragning av E4 genom Örnsköldsvik varit uppe för diskussion. Situationen har dock mer akut i takt med att luften försämrats i centrum och böter från EU väntar om inget görs åt de höga partikelhalterna.

Inga pengar finns i dag avsatta till projektet, men i en ny förstudie konstaterar Trafikverket region mitt att tunneln är ett måste för att komma till rätta med luften och trafiksituationen.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

– Det har vi kommit fram till tidigare, att Åsbergstunneln behövs för att lösa de problem vi i dag har på E4 genom centrala Örnsköldsvik. Men givetvis är det bra att vi får det ytterligare på pränt från Trafikverket, säger Thomas Lundgren, planerare på Örnsköldsviks kommun.

I förstudien fanns även ett alternativ med en tunnel genom centrum – ett lösning som Trafikverket inte tror på. Istället ska man alltså fortsätta utreda Åsbergsalternativet.

– Vi tycker det är bra att man utreder noggrannare var genom Åsberberget E4 kan dras och hur man kan utforma trafikplatser och var de ska ligga, säger Thomas Lundgren.

Tunneln inte finns med i den nationella transportplanen för den närmaste tioårsperioden. Men sista ordet är inte sagt – det är både politiker och tjänstemän i kommunen överens om.

– Vi kommer från länet och kommunens sida att kraftigt påtala att vi tycker att tunneln ska komma med för utförande, men det är upp till politikerna på nationell nivå att hantera det, säger Thomas Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Mer i ämnet