Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så ser det ut på platsen, två månader senare. Foto: Marcus Lindström / SVT

Efter bränderna i Bjästa – oviss framtid för föreningar: ”Börja om på noll”

Uppdaterad
Publicerad

Under början av 2021 uppstod en mängd anlagda bränder i trakterna kring Bjästa.

Nu rustar de drabbade föreningarna för att åter bygga upp sina hus och stugor – men vägen dit är lång.

– Vi har fått börja om på noll, säger Stefan Vesterlund, ordförande i IOGT-NTO Åte.

En av de mer omfattande bränderna var den som drabbade IOGT-NTO:s föreningsgård i Åte, i början av februari. Byggnaden på över 400 kvadrat brann ned till grunden, och föreningen stod plötsligt utan både lokal och utrustning.

– Den betydde väldigt mycket för oss som förening, säger Stefan Vesterlund, ordförande.

Bränder i Nätraområdet

I IOGT-NTO:s fall är det ännu oklart hur mycket av skadorna som försäkringen täcker, men föreningen uppskattar att den kan komma att behöva samla ihop stora pengar – över en halv miljon – för att få till stånd en ny byggnad på platsen.

– Vi hoppas så klart på att kunna bygga upp ett nytt hus. Men vi måste ta reda på vad det kostar först, säger Stefan Vesterlund.

SVT Nyheter Västernorrland har kontaktat föreningar som drabbats av bränderna. Flera uppger att det kommer krävas stora ansträngningar för att ersätta skadorna.

Bygden sluter upp

Samtidigt har stödet varit stort från allmänheten, och flera insamlingar har startats. Exempelvis har Nätra SK, som förlorade en vallabod, fått ekonomisk hjälp både av andra föreningar, idrottare och privatpersoner. Även IOGT-NTO har fått in en del pengar.

– Jag är jätteglad över den hjälp vi fått hittills. Både den vi fått lokalt och den vi fått från södra Sverige, säger Stefan Vesterlund.

– Jag känner mig ändå positiv inför framtiden. Jag hoppas att det här ska kunna lösa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Nätraområdet

Mer i ämnet