Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
42 år efter den dramatiska vräkningen av en barnfamilj i skogstorpet Taråberg: Den pensionerade polisen Hans Teike återser Svea Tejle och hennes dotter Lina som han var med om att avhysa. – Jag har skämts sedan dess, säger Hans Teike – se den känslosamma återföreningen här. Foto: Hans Lindblom SVT

Efter drygt 40 år försonas pensionerade polisen Hans och familjen efter dramat i Taråberg

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av de drygt 100 poliser som vräkte barnfamiljen Bergström/Tejle i skogstorpet Taråberg i mars 1980, inför rullande TV-kameror.

Sedan dess har Hans Teike i drygt 40 år haft dåligt samvete för avhysningen i snö och vinterkyla som slutade med torpet brändes ner.

Efter önskemål både från Hans Teike och Svea Tejle och hennes dotter Lina sammanförde SVT dem. Det blev känslosamt – se mötet här.

När trebarnsfamiljen Bergström/Tejle vräktes från torphemmanet Taråberg brändes också torpet ner framför deras ögon.

Omkring 130 man, de flesta kravallutrustade poliser, verkställde vräkningen som var frukten av ett slutgilitgt domstolsbeslut som gett markägaren Graningeverken rätt att avhysa familjen från fastigheten.

Hans Teike var en av de polismän som var med, och det var också han som sprängde skorstensstocken. Han tyckte att myndigheterna gick fram alldeles för hårt mot småbarnsfamiljen när vräkningen skulle verkställas och har i alla år sedan dess mått dåligt av hur det hela gick till.

Funderingar på varsitt håll

Svea Tejle och dottern Lina von Euler å sin sida har beskrivit avhysningen som en verklig mardrömsupplevelse som satt djupa spår framför allt hos den då åttaåriga Lina, som under åren haft svårt att prata om händelsen även inom familjen.

När SVT Nyheter Västernorrland kontaktade båda parter för intervjuer visade det sig att både Hans på sitt håll och Svea och Lina på sitt håll haft funderingar om att träffas och prata om det som hände.

SVT sammanförde dem – och resultatet ser du i videon ovan.

Vintern 1973 flyttade ett större gäng kompisar – många av dem vänner sedan ungdomsåren i Linköping – från en gård i Småland till Skogsnäs en och en halv mil nordöst om Ramsele i norra Ångermanland.

De startade ett kollektiv där målet var ekologisk och hållbar självhushållning och där produktionsmedlen ägdes gemensamt. Skogsnäsinvånarna växte successivt i antal och 1979 startades också en friskola i byn, för övrigt en av Sveriges allra första.

Våren 1976 flyttade Björn Bergström och Svea Tejle – som tillhörde den urspungliga gruppen nybyggare i Skogsnäs – med sina småbarn till det övergivna torphemmanet Taråberg, i väglöst land i storskogen åtta kilometer från Skogsnäs.

De hade då fått lov av markägaren Graningeverken att köpa torpet för att inom två år flytta det till en annan plats. Bolaget ville inte ha några bosättare på fastigheten utan avsåg att bedriva skogsbruk där. Därför sa man bestämt nej när paret Bergström/Tejle ville köpa fastigheten med mark och allt.

Paret har i efterhand medgett att de hela tiden hade för avsikt att bo och verka på platsen och att odla upp den jordbruksmark som tidigare brukats i generationer sedan 1700-talet för att visa att det gick att leva så, vilket de också gjorde. Fram tills dess att avtalet löpte ut bedrev de självhushållning på 1800-talsvis på gården i skogen – utan el, vatten, avlopp, telefon och utan några som helst maskiner.

De trodde att markägaren med tiden skulle ge med sig och låta dem få bo kvar på Taråberg trots allt. Men Graningeverken stod fast vid att avtalet skulle hållas, och när familjen vägrade flytta blev det rättssak – där domstolen efter flera förhandlingar gav bolaget rätt.

Vintern 1980 vräktes familjen Bergström/Tejle från Taråberg vid en av de största polisinsatserna någonsin i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännpunkt Västernorrland

Mer i ämnet