Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taråberg: Så gick det sedan – Svea och ”Ponny” byggde ett nytt hus efter vräkningen

Från arkivet: Taråbergsdramat – så gick det sedan

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bergström/Tejle blev efter en lång rättstvist vräkta från skogstorpet i Taråberg, som markägaren Graningeverken för säkerhets skull också brände ner.

Vad bolaget och kronofogden inte visste var att familjen gömt undan timmer på fastigheten. Knappt två månader efter vräkningen stod en ny stuga på Taråberg. Se en del av det uppföljande SVT-inslaget här.

Under en presenning en bit från det ursprungliga Taråbergtorpet låg en hög timmer som markägaren, kronofogden och polisen inte upptäckte i samband med vräkningen.

Familjen bodde tillfälligt i en jaktstuga ett par kilometer bort efter det att de vräkts och husets bränts ner den 14 mars 1980. Men redan i början av maj hade en ny stuga timrats upp bara ett stenkast från ruinen av det gamla torpet.

Och när den nya boningen på Taråberg invigdes den 9 maj var SVT Mittnytt på nytt på plats för ett uppföljande reportage.

Gav upp till sist

Björn ”Ponny” Bergström och Svea Tejle hade inte gett upp sin dröm om ett liv med småjordbruk och självhushållning på fastigheten mitt i storskogen.

Men kampen mot markägare och myndigheter hade tagit ut sin rätt, och när Graningeverken återigen gick till domstol för att en gång för alla få bort nyodlarna från sina ägor gav familjen så småningom upp och flyttade till Dorotea i Västerbotten.

Men det är, som det heter, en annan historia.

Vintern 1973 flyttade ett större gäng kompisar – många av dem vänner sedan ungdomsåren i Linköping – från en gård i Småland till Skogsnäs en och en halv mil nordöst om Ramsele i norra Ångermanland.

De startade ett kollektiv där målet var ekologisk och hållbar självhushållning och där produktionsmedlen ägdes gemensamt. Skogsnäsinvånarna växte successivt i antal och 1979 startades också en friskola i byn, för övrigt en av Sveriges allra första.

Våren 1976 flyttade Björn Bergström och Svea Tejle – som tillhörde den urspungliga gruppen nybyggare i Skogsnäs – med sina småbarn till det övergivna torphemmanet Taråberg, i väglöst land i storskogen åtta kilometer från Skogsnäs.

De hade då fått lov av markägaren Graningeverken att köpa torpet för att inom två år flytta det till en annan plats. Bolaget ville inte ha några bosättare på fastigheten utan avsåg att bedriva skogsbruk där. Därför sa man bestämt nej när paret Bergström/Tejle ville köpa fastigheten med mark och allt.

Paret har i efterhand medgett att de hela tiden hade för avsikt att bo och verka på platsen och att odla upp den jordbruksmark som tidigare brukats i generationer sedan 1700-talet för att visa att det gick att leva så, vilket de också gjorde. Fram tills dess att avtalet löpte ut bedrev de självhushållning på 1800-talsvis på gården i skogen – utan el, vatten, avlopp, telefon och utan några som helst maskiner.

De trodde att markägaren med tiden skulle ge med sig och låta dem få bo kvar på Taråberg trots allt. Men Graningeverken stod fast vid att avtalet skulle hållas, och när familjen vägrade flytta blev det rättssak – där domstolen efter flera förhandlingar gav bolaget rätt.

Vintern 1980 vräktes familjen Bergström/Tejle från Taråberg vid en av de största polisinsatserna någonsin i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännpunkt Västernorrland

Mer i ämnet