Åkes skog brann upp – får ingen ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Åke Engström är en av de privata skogsägare som drabbades av fjolårets skogsbränder. Regeringen utlovade ekonomisk kompensation till de branddrabbade – men ett år senare står han fortfarande utan ekonomiskt stöd.

För ett år sedan såg markägaren Åke Engström sitt skogsskifte kring Möckelsjöberget gå upp i rök. Stora delar av hans 100 hektar försvann i sviterna av eldsvådan. Till skillnad från skogsägare i andra län har han nekats ekonomiskt stöd.

– Man får inte en spänn i ersättning det tycker jag är väldigt fel, säger han.

”Känns bittert”

Skogsstyrelsen fick till uppgift av regeringen att fördela 72 miljoner på fyra olika typ av stöd för kostnader som försäkringsbolagen inte ersätter. Dalarna, Gävleborg och Jämtland kompenserades medan Västernorrlands branddrabbade fortfarande står utan stöd.

– Markägarna fick ersättning i andra län, men skogsstyrelsen tyckte att Västernorrland inte behövde ha det. Det känns bittert, det är både en känslomässig och ekonomisk förlust, säger han.

Riktar kritik mot Skogsstyrelsen

Åke Engström upplever att han inte blir tagen på allvar trots att en stor del av hans släktgård nu är borta. En stor del av skogen kan inte längre avverkas utan har i stället registrerats som nyckelbiotop.

– Jag hade mycket fin skog som var på gång att kunna avverkas och nu blev det bara bränsleved av allt. Det är väldigt svårt att få tillbaka ny skog då mycket av jorden har förintats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet