Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Nordlund på Nysäter Wind berättar att man har börjat starta upp parken – men att ta reda på slutliga orsaken bakom haveriet kan dröja. Foto: SVT

Efter haveriet i Viksjö – några vindkraftverk har startats upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu har man börjat starta upp vindkraftverk på Hästkullen i Viksjö igen efter att ett av dem rasade i mitten på juli. Nio av parkens totalt 114 vindkraftverk är igång.

– Vi hoppas och tror att det kommer bli några fler under den här veckan, säger Per Nordlund, styrelseledamot och rådgivare på Nysäter Wind.

Det var den 16:e juli som ett vindkraftverk i parken bröts på mitten och rasade, bara några veckor efter invigningen. Hela parken stod sedan stilla till följd av haveriet men i förra veckan började några vindkraftverk startas upp.

– Med största sannolikhet är det ett isolerat fel på just den här turbinen som orsakat det här, säger Per Nordlund.

Slutliga orsaken kan dröja

Huvuddelen av utredningen håller turbinleverantören Nordex i, men även RWE som sköter drift och underhåll och en oberoende teknisk expert har varit inblandad. Enligt Per Nordlund kan det dröja uppåt några veckor innan man kan fastställa slutliga orsaken.

– Det kan inte göras innan allt skrot har plockats bort från skogen och det är ett komplicerat arbete, berättar han.

Det är även först då man kan göra klart saneringen av den olja som har läckt ut. Men hur mycket olja det rör sig om vet man inte i nuläget.

Hör Per Nordlund berätta mer i klippet ovan.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.