Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alliansen vill lägga en månadsavgift på busskorten som barn och ungdomar nyttjar. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Efter maktskiftet i Örnsköldsvik: Nu försvinner ungdomarnas kostnadsfria resor

Uppdaterad
Publicerad

2016 införde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kostnadsfria bussresor för alla mellan 7-19 år i kommunen. Nu väljer Alliansen att införa en månadsavgift i sitt förslag till ny budget.

– Ekonomin i kommunen tillåter inte ett avgiftsfritt kort, säger blivande ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Andreas Jansson (C).

I sex år har barn och ungdomar i Örnsköldsvik kunnat åka buss utan att betala för sina resor. Men i Alliansens budgetförslag föreslås att en månadsavgift införs. Totalt kommer ett ungdomskort kosta 2 240 kr per år.

– Vi avser att avgiftsbelägga korten med 185 kronor eftersom det redan finns i systemet hos Kollektivtrafikmyndigheten. Vårt mål är att kunna ha en mindre kostnad men just nu, för att kunna få en effekt från årsskiftet, så är det 185 kronor som gäller.

Kommunvalet 2022 Örnsköldsvik

”Svårt för många föräldrar”

Det är många ungdomar som nyttjar möjligheten att åka buss utan att betala. Främst handlar det om att ta sig till och från skolan men också att ta sig till fritidsaktiviteter och vänner. Två som åker dagligen är Joudi Alrashid och Talin Fattal.

– Det är många barn och ungdomar som åker buss och jag tror att det kommer att bli svårt för många föräldrar, säger Talin Fattal.

– Jag tycker att det blir för mycket. Jag har en månadspeng på 300 kronor och den kommer nog att minska. Det blir svårt för mina föräldrar att betala för ungdomskortet annars, säger Joudi Alrashid.

”Borde fortsätta vara gratis”

Kevin Thunell åker buss minst tio gånger i veckan och tycker att det är fel att lägga på en avgift på kortet när kommunen samtidigt vill att fler ska åka kollektivt.

– Det kommer att sluta med att ungdomarna skaffar egna fordon att ta sig runt med. Vill man minska utsläppen så borde man fortsätta med gratis busskort för ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Örnsköldsvik

Mer i ämnet