Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en chock” – hör Melvins mamma Nina Holmlund om domslutet mot Korpberget i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Melvin, 19, dog på Korpbergets behandlingshem – två anställda döms

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Melvin Sonne från Dorotea dog drogpåverkad efter en natt på Korpbergets behandlingshem i Kramfors.

Tre anställda på behandlingshemmet åtalades för vållande till annans död. Två av dem döms för brottet, en av dem frikänns.

För snart 2,5 år sedan dog 19-årige Melvin Sonne, från Dorotea, efter att han kom in drogpåverkad på Korpbergets behandlingshem i Kramfors. Han lämnades sovande i nästan ett dygn. Personalen ingrep först när han hittades medvetslös, enligt en anmälan till Ivo.

I december 2022 åtalades tre personer, två ägare och behandlingschefer samt föreståndaren på behandlingshemmet, för vållande till annans död. Alla tre har nekat till anklagelserna.

Dog drogpåverkad på behandlingshem

Två döms – en frias

Nu döms två personer på behandlingshemmet till villkorlig dom samt att de ska betala över 226 000 kronor i skadestånd till Melvins anhöriga. I domen står det att de två borde ha vidtagit ytterligare åtgärder för att se till att Melvin skulle få den tillsyn, medicinska bedömning och vård som han behövde – utifrån den information de hade fått.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har inte tagit ställning till det ännu, säger Gabriella Alnemark, försvarsadvokat.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen själv och än mindre med min huvudman, säger Daniel Nordfjell, försvarsadvokat.

Den tredje personen frikänns från brottet eftersom hon inte fått någon annan information än att Melvin sov när han kom in.

– Tingsrätten har noga bedömt bevisningen och kommit fram att min klient inte fått någon information som gjort att hon behövt känna någon oro för patienten. Vi ser att tingsrätten går på försvarets linje här, säger advokat Mikael Westerlund, företrädare för den frikände.

Texten kan kommas att uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se turerna om fallet Melvin Sonne i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dog drogpåverkad på behandlingshem

Mer i ämnet