Efter Zaynabs berättelse: ”Reglerna måste ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Zaynab fick skiljas från sin skola och sina vänner: Andra familjer har tvingats flytta och bryta upp trots att de redan fått jobb. Den nya bosättningslagen för nyanlända får allt skarpare kritik

Lagen skärptes förra året för att skapa rättvisa mellan kommunerna, men tillämpningen har också fått konsekvenser som går på tvärs mot samhällets önskan att nyanlända ska integreras.

Vi har berättat om familjen från Palestina som i sista stund lyckades få tag på egen bostad. Vi har även berättat om tolvåriga Zaynab Azizi som tvingades bryta upp från Bredsand efter fem år. Hon fick lämna skola, vänner och lagkamraterna i SDFF när familjen skulle få en egen bostad. Lägenheten låg inte i Sundsvall där de bott i fler år utan i Umeå.

”Regler behöver ses över”

Saleh Dirawi har jobbat med flyktingfrågor i 30 år. Han är bekymrad över situationen. Han menar att människor utsätts ren tvångsflyttning och att det motverkar integrationen.

– De här reglerna måste ses över. Det är rimligt att människor som bott länge på en plats och börjat få fotfäste inte tvingas bryta upp för att börja om någon annanstans. Det är rimligt att Migrationsverket ser över reglerna så att de som ser en framtid i en kommun där de redan bor också får bo kvar, säger Dirawi som är integrationssamordnare i Sundsvalls kommun.

Fortsatt flyttkarusell

Den här flyttkarusellen kommer inte att avta och det är en analys som bygger på ren matematik.  De flesta asylsökande finns på boenden ute i landet men när de fått sina uppehållstillstånd ska flertalet bosätta sig i storstäderna, är det tänkt.

Fördelningen av nyanlända regleras  av den nya bosättningslagen. Totalt ska 30 000 nyanlända få en bostad anvisad under 2017. Bara i Västernorrland väntar 1 400 på Migrationsverkets asylboenden på permanent bostad, men bara en bråkdel kommer att bli kvar i länet.

 I år är det bestämt att 530 ska få bostad i Västernorrland medan 18 000 ska till storstadsregionerna för bosättning.

Boendet A och O

Saleh Dirawi anser att situationen är orimlig. Förutom att många tvingas flytta menar han att de går att ifrågasätta kvaliteten på många av de bostäder som storstäderna erbjuder. Det rör sig bland annat om korridorboenden och modulhus.

– Egen bostad är grunden i en framgångsrik integration. Människor behöver trygghet i sin bostadssituation för att kunna fokusera på SFI, utbildning och arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.