Foto: SVT

Ekonomin en ödesfråga i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Med en prognos som visar på ett minus på drygt 50 miljoner mot budget, i Kramfors kommun är ekonomin en het valfråga i kommunalvalet.

– Vi måste komma tillrätta med kostnadsutvecklingen och se vilka ställen vi kan täppa igen på. Det kommer att innebära att vi ser över bemanningen inom vissa verksamheter, säger kommunalrådet Jan Sahlén (S)

Socialdemokraterna i Kramfors har satt ett mål att öka inflyttningen från dagens drygt 18 000 invånare till 20 000 invånare år 2031. Vilka politiska beslut vill man fatta för att nå målet? Det ska det bland annat handla om i kvällens valduell mellan Sahlén (S) och oppositionsrådet Ida Stafrin (C)

Inga enkla lösningar

– Jag har jobbat som inflyttningsledare och kan säga att det här är inga frågor med enkla lösningar, men vi måste få ner kostnaderna och få in fler som bor här om vi ska kunna ha samma standard som nu, säger Ida Stafrin (C).

Val 2018 Kramfors

Klart är att det krävs ett antal politiska beslut för att komma tillrätta med den dystra utvecklingen.

– En stor del av utmaningen är ju att anpassa oss efter den storlek på befolkningen vi har. Politikerna har en tuff tid framför sig. Det krävs politiskt mod av de som ska styra kommunen efter valet, säger Pelle Nilsson som är nytillträdd ekonomichef sedan ett halvår tillbaka.

Valduell på torget

På torsdag 23 augusti mellan klockan 11-14 finn SVT på plats i Kramfors. Det blir en valduell på torget mellan kommunalrådet Jan Sahlén (S) och Ida Stafrin (C).

Debatten kommer att handla om ekonomi, inflyttning bland mycket annat. Du kan ställa dina frågor till direkt på plats eller i förväg här på webben eller på facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet