Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett vintertest för elbilsladdning under färd pågår i Nyland. Ett till alltså! Hör vilken teknik som används och vad som skiljer detta projekt från det andra. Foto: Hans Lindblom

Elbilsladdningsprojekt i Nyland i Kramfors – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett testprojekt i Nyland som går ut på att man ska kunna ladda sin elbil under färd. Har du hört det förut? Ja, det här är det andra projektet i Nyland den här månaden.

Den här gången handlar det om en helt annan teknik, men man gräver ned slingor i vägbanan, precis som i det andra projektet.

– Det här är en induktionsbaserad elväg. Det vill säga vi har ingen fysisk kontakt mellan fordonet och tekniken. Det är en trådlös laddning helt enkelt, berättar Stefan Hörnfeldt, som är konsult och byggledare i projektet. Vilket är en skillnad från det andra projektet på samma vägsträcka.

Utsätts för norrländskt klimat

Även i det här projektet ska laddskenorna utsättas för norrländsk tjäle och snöröjning under två år. Det är Trafikverket som finansierar alla försök i Sverige med laddning av elfordon under färd.

I klippet berättar Stefan Hörnfeldt om tekniken och skillnaden mellan det här projektet och det tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.