Psykiatriska kliniken i Umeå kritiseras för brister i samband med elchocksbehandling. Foto: SVT

Elchocker orsakade allvarlig minnesförlust

Uppdaterad
Publicerad

Den unga mannen drabbades av svåra minnesstörningar efter att ha fått ECT-behandling, elchocker. Nu får Norrlands Universitetssjukhus, NUS, kritik för att inte ha tagit hänsyn till hur behandlingen påverkade mannen.

Mannen, som är bosatt i Ångermanland, är i 20-års åldern. Han var positiv till behandlingen vid psykiatriska kliniken på NUS i Umeå. Efter fem veckors behandling visade det sig att han fått ”besvärande minnesstörningar”. Och fortfarande, tre månader efter behandlingen hade mannen en ”total oförmåga att minnas”.

Dålig information

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat fallet och riktar nu kritik mot kliniken. Dels för att mannen inte fick tillräcklig information om behandlingen och dels för att man inte tog tillräcklig hänsyn till de minnesstörningar som vården trots allt kände till.

”Nog inte den sista”

Biverkningarna efter elchocksbehandlingen gjorde att mannen inte kunde arbeta under ett helt år.

”Insikten att det är osannolikt att jag är den första och nog inte den sista, som utsätts för detta väger tungt i mitt beslut att ta kontakt med er”, skriver mannen i anmälan till IVO.

Detta är ECT-behandling

Elbehandling, som också kallas för ECT eller elektrokonvulsiv behandling, kan vara en behandlingsform vid flera psykiska sjukdomar. Vanligen används elbehandling vid svår depression eller vid depression som inte förbättrats av läkemedelsbehandling. 

Behandlingen kan också hjälpa vid till exempel mani och vid vissa typer av psykoser och schizofreni. 

Den kan också användas vid svår förlossningsdepression eller en amningspsykos eftersom effekten av elbehandling ofta kommer snabbare än av mediciner.

Elbehandling kan ge minnesstörningar. Ofta är minnesstörningen tillfällig och handlar framförallt om sjukdomsperioden. En del patienter upplever att även äldre minnen har påverkats.

Om minnesstörning uppstår under behandlingstiden kan behandlingen anpassas.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.