Elev i Härnösand smittad av tbc

Uppdaterad
Publicerad

En elev på en skola i Härnösand har konstaterats ha tuberkulos och flera elever och personal på den berörda skolan ska nu undersökas för att se om de blivit smittade.

Eva Claesson på skolhälsovården i Härnösand säger att det är landstinget och smittskyddsenheten som handlägger ärendet och hänvisar alla frågor dit. Maria Tempé som är biträdande smittskyddsläkare berättar om gången.

–  Vi bedömer om personen är smittsam och gör en smittspårning, säger hon.

50-tal personer undersöks

Eleven i fråga har visat sig vara smittsam och ett 50-tal personer i dennes närhet har eller ska undersökas. Visar blodprovet tecken på att man har blivit smittad får man genomgå en lungröntgen och träffa en infektionsläkare.

– Flera av de personer som testats har konstaterats ha vilande tuberkulos. Men det går inte att säga om de blivit smittade av eleven eller om de varit smittade sedan tidigare, säger Maria Tempé.

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland Foto: SVT

– Vanligtvis tar man ett blodprov för att se om man har smittan. Men man gör också en bedömning av varje individ.

Alla smittade insjunknar ej

Barn och tonåringar har ökad risk att bli sjuka samt den som har nedsatt immunförsvar. Men samtidigt vill Maria Tempé tona ner riskerna att bli sjuk.

– Bara för att man är smittad behöver man inte bli sjuk. 90 procent av de som är smittade blir inte sjuka, säger hon.

Oro bland berörda

Hon bekräftar att tbc-fallet väcker många frågor hos de som finns i den smittades närhet.

– Det är stor oro bland berörda, men det viktiga är att de flesta blir inte sjuka även om man är smittad.

Finns behandling

I år har hitiills 14 fall av tuberkulos konstaterats i länet jämfört med 22 i fjol. Alla som har tuberkulos är inte smittsamma. Sjukdomen kan sitta på olika ställen i kroppen. Det är bara tbc i lungorna som är smittsam. Av de som insjuknar är det vanligast att man blir sjuk inom två år från smittotillfället.

– Vi kan erbjuda förebyggande behandling så att man inte blir sjuk, det är därför vi nu letar de här personerna, säger Maria Tempé.

FAKTA tuberkulos

Tuberkelos, även kallat tbc, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna. Det är ovanligt att smittas av tuberkulos i Sverige, men i flera delar av världen är tbc en av de vanligaste infektionssjukdomarna.

För att du ska blir smittad krävs vanligen en upprepad och nära kontakt med en person som har smittsam tbc. Bakterierna sprids i första hand till familj, partner och andra som den som är sjuk bor med. Barn blir lättare sjuka än vuxna om de smittas, men barn är nästan aldrig själva smittsamma. (källa: 1177 vårdguiden)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.