Foto: SVT

Elevfotograferna: ”Vi har säkra system”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sundsvalls kommun stoppat skolfotograferingen med hänvisning till den nya dataskyddsförordningen reagerar fotograferna på beslutet.

SVT Västernorrland har tidigare berättat att Sundsvalls kommun stoppar all skolfotografering i skolor och förskolor. Bland annat hänvisar man till den nya dataskyddsförordningen och menar att hanteringen av bilderna orsakar för mycket arbete.

Atle Andersen på Sveriges Elevfotografers Riksförbund reagerar nu på beslutet.

– Vi finner det märkligt, De flesta kommuner gör inte den här bedömningen. Alla kommuner är givetvis fria att göra en egen bedömning, men att hänvisa till GPDR (dataskyddsförordningen) och mena att att det inte går att fotografera håller inte, menar Atle Andersen.

Säkra system

Dataskyddsförordningen ställer stora krav på hanteringen av personuppgifter och förvaltningsledningen i Sundsvall menar att kraven gör hanteringen av skolfoton orimlig.

Atle Andersen menar att elevfotoföretagen har förberett sig för den nya lagen och bland annat infört en så kallad ”samtyckesrutin”.

– Vi har gjort en omfattande rättslig bedömning och vi har gott stöd för att våra system är säkra, säger Atle Andersen.

Tryckta bilder skyddas av grundlagen

Kommunens beslut innebär att även skolkatalogerna försvinner. Katalogerna har varit populära bland eleverna men har även använts av till exempel vikarier för att lära sig elevernas namn.

Här påpekar Andersen att tryckta medier i Sverige skyddas av tryckfrihetsförordningen, som är en grundlag och därmed går före dataskyddsförordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.