• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Ny lag stoppar skolfotografering

Publicerad

Nu stoppar Sundsvalls kommun all fotografering av elever på skolor och förskolor. Orsaken är bland annat den nya dataskyddsförordningen.

Skolförvaltningen i Sundsvalls kommun stoppar från och med höstterminen 2018 all skolfotografering i kommunen. Bakgrunden till beslutet är dels att skolfotograferingen innebär ett avbräck från den ordinarie skoldagen, det är tidskrävande och barnen blir oroliga.

Hanteringen orimlig

Dessutom införs den 25 maj i år en ny lag, dataskyddsförordningen. Den nya lagen ställer stora krav på hanteringen av personuppgifter och förvaltningsledningen i Sundsvall menar att kraven gör hanteringen av skolfoton orimlig.

– Jag har lyssnat på förvaltningen och jag tycker att det finns skäl för dem att ta det här beslutet. Men jag förstår också att alla vi som gått i skolan och en del som haft egna barn kanske blir lite nostalgiska. Å andra sidan går vi alla omkring med en kamera i fickan och kan ta den där bilden själva om vi vill, säger João Pinheiro (S), Barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Samhället förändras

Sundsvalls kommun är ännu så länge den enda kommunen i Västernorrland som fattat beslut om att stoppa skolfotograferingen. Pinhiero menar att förvaltningen gjort bedömningen att hanteringen av fotografierna kommer att ta för mycket kraft från kärnverksamheten.

– GDPR (Dataskyddsförordningen) är ett tecken på att samhället förändrats och att vi behöver skydda oss, och våra identiteter, mycket mer och det ansvaret kommer att ligga mycket tydligare på skolan nu, säger Pinheiro.  

Om bilder behövs i undervisningen måste egna bilder användas, det ska då inte gå att identifiera barnet på bilden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer